Šport
225 ogledov

Pred 102 letoma nogomet ustavil vojno

nogomet, prva svetovna vojna Youtube
Zgodovinarji se še danes ne strinjajo, ali so leta 1914 britanski in nemški vojaki odigrali nogometno tekmo na božič. Uradno o tem ni zapisov. A drugi viri trdijo drugače.

V angleški Premier League klubi tudi ob božiču ne počivajo, tekme bodo na sporedu jutri, še bolj pa je nogometna igra zaznamovala ta praznik pred natanko stodvema letoma, ko so se na zahodni fronti med prvo svetovno vojno pomerili britanski in nemški vojaki. Službeno nobena od obeh vojska ni nikoli potrdila omenjeno premirje, a obstajajo fotografije in zapisi, ki govore o tem neverjetnem dogodku.

V Evropi je bil že leta 1914 nogomet zelo popularen. V Angliji je bil prvak Blackburn, v Nemčiji Fürth, v Franciji Olympique Lillois (predhodnik današnjega Lilla), v Avstro-Ogrski pa je v Avstriji slavil Wiener AF, na madžarskem MTK Budapest ... V Sloveniji prvaka niso imeli, delovala sta le dva slovenska kluba - Ilirija in Slovan, a ostali klubi iz cesarstva z njima po pravilu niso igrali. Prvi klub na slovenskih tleh je bil sicer leta 1903 ustanovljen v Lendavi, ustanovili so ga Madžari, iz njega pa je kasneje nastala Nafta Lendava.

Konec decembra 1914 pa ni nihče razmišljal o nogomeu, saj je bila večina evropskih držav že nekaj mesecev v vojni. Tudi v bližini francoskega mesteca Frelinghien so potekali hudi boji med Nemci in Britanci. A to se je spremenilo na božič.

Nemški vojaki so po nekaterih virih začeli krasiti svoje rove, v zatišju med streli pa so začeli prepevati božične pesmi. Ker sta bili strelski liniji na nekaterih mestih oddaljeni tudi manj kot 100 metrov, so jih Britanci slišali in jim odgovorili na podoben način. Nato naj bi z nemške strani prišlo vprašanje: "Hej! Od kje ste?" Odgovor je bil: "Pridi in poglej."

In tako se je začelo. Nekateri nemški in britanski vojaki so na božično jutro splezali iz rovov in si izmenjali darila. "Prišli smo iz rovov in videli nemškega vojaka, ki je nabijal žogo. Nismo imeli niti časa za razmišljanje, kar naenkrat smo vsi igrali nogomet," je bilo zapisano v enem izmed vojnih dnevnikov.

Nemci trdijo, da so zmagali oni, Britanci zatrjujejo, da je bilo drugače. Tisti dan naj bi bilo sicer odigranih kar nekaj tekem, na vsaki strani pa je bil po en profesionalec. Narednik James Coyle je igral za škotski Albion, Albert Schimdt pa je bil član tretjeligaša Fussballclub 02 Schedewitz. Prvi je preživel vojno, drugi je padel dve leti kasneje.

Nenavadno premirje se je hitro razširilo po frontni črti, po nekaterih podatkih naj bi bil mir na dveh tretjinah fronte. Seveda vrhovnim poveljnikom to ni bilo povšeči, eden izmed udeležencev nogometne tekme, kapetan Robert Hamilton, je bil kmalu razrešen vseh dolžnosti. Njegova enota je bila štiri mesece kasneje popolnoma uničena v nemškem napadu z bojnimi strupi. Premirje se je sicer končalo takoj po polnoči.

Pred dvema letoma se je britanska trgovska veriga Sainsbury's v sodelovanju z The Royal British Legion z reklamnim spotom spomnila dogodkov pred 100 leti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.