Slovenija
37 ogledov

Pred nezaupnico 11 ur šova

Alenka Bratušek Žurnal24 main
Bratuškovi in Vebru se obeta podpora, sledi sestavljanje vlade. Različni nameni. Podpora petih poslancev SLS, saj to “vodi do predčasnih volitev”.

V parlamentu se je že začela izredna seja, na kateri bodo poslanci glasovali o drugi konstruktivni nezaupnici v zgodovini samostojne Slovenije.

Poslanci so v dvorano vstopili brez komentarjev.

Poslanci bodo najprej odločali o podpori kandidatu za novega predsednika državnega zbora (DZ) Janku Vebru (SD), nato pa še o kandidatki za novo mandatarko Alenki Bratušek (PS). O Vebru bodo razpravljali slabi dve uri, so se včeraj dogovorili na kolegiju, o konstruktivni nezaupnici pa več kot 11 ur. V začetku razprave o nezaupnici bo imel prvopodpisnik predloga Jani Möderndorfer (PS) na voljo 15 minut za predstavitev, nato pa po eno uro kandidatka za mandatarko Bratuškova in sedanji predsednik vlade Janez Janša. Sledile bodo razprave poslancev, pred glasovanjem pa še po uro razprave prvih treh razpravljalcev. Obe glasovanji bosta tajni, za izvolitev obeh pa je potrebna večina glasov vseh poslancev.

Podpora vsaj 53 poslancev

Tako Vebra kot novo mandatarko bodo zagotovo podprli vsi poslanci PS (27), SD (10) in Desusa (5). Gotovo podporo je napovedalo tudi šest poslancev DL, Bojan Starman pa se bo o svoji podpori še odločil, je povedal vodja poslancev DL Rihard Braniselj. Nezaupnico bo podprlo tudi pet poslancev SLS, saj ta, po besedah vodje njihovih poslancev Mihaela Prevca, “vodi do predčasnih volitev”. Franc Pukšič (SLS) nezaupnice ne bo podprl. Ali jo bosta podprla poslanca manjšin, se bosta še odločila.

Tekoči posli tisti, ki so nujni za delovanje države

Stara vlada. Če bo danes konstruktivna nezaupnica izglasovana, bo lahko Janševa vlada s preostalimi sedmimi ministri do nastopa nove vlade ali predčasnih volitev opravljala le še tekoče posle.

Definicija. Tekoče posle omenja 115. člen ustave, vendar ni nikjer v zakonodaji točneje določeno, kaj to pomeni. Po padcu Pahorjeve vlade je zato služba vlade za zakonodajo objavila pojasnilo, da lahko vlada izdaja izvršilne predpise na podlagi že sprejetih zakonov, sodeluje v že začetem zakonodajnem postopku v DZ (to se bo najbrž zgodilo pri sprejemanju reforme trga dela v četrtek), ne more pa se lotiti priprave novih zakonov. Ne nazadnje so zapisali, da omejitev na tekoče posle ne bi smela biti ovira za nadaljnje redno reševanje kadrovskih vprašanj. Pravnik Rajko Pirnat ocenjuje, da pod tekoče posle spada vse, kar je nujno in ne more počakati. Sem uvršča tudi pripravo gradiv in sprejetje sklepov za ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške k EU v parlamentu.

Če ne bo sestavila vlade, še nekaj glasovanj

Sestavljanje vlade. Če bo izvoljena nova mandatarka, bo imela 15 dni za pogajanja o koalicijski pogodbi in sestavo ministrske ekipe. Listo kandidatov bo morala v tem roku poslati v DZ, nato pa se bo vsak kandidat v roku od tri do največ sedem dni predstavil pristojnemu odboru DZ. Sledilo bo glasovanje o celotni listi ministrov na plenarni seji DZ.

Če mandatarki ne uspe. “Če Bratuškovi ne bi uspelo sestaviti vlade, ne bi bila mogoča nova konstruktivna nezaupnica, saj je predsedniku vlade že prenehal mandat,” je nadaljevanje postopka v tem primeru pojasnil pravnik Pirnat. Po njegovem mnenju je treba začeti nove postopke za imenovanje novega predsednika vlade “kot v vseh primerih, ko ni predsednika vlade”. Predsednik republike bi imel posvete z vsemi poslanskimi skupinami in predlagal mandatarja. Če ne bi bil izvoljen, bi lahko to storili še poslanci. V tretjem krogu glasovanj bi lahko poslanci mandatarja izglasovali z relativno večino, če se to ne bi zgodilo, pa bi predsednik države razpustil parlament in razpisal volitve.

Komentarjev 43
  • deželan 14:12 27.februar 2013.

    Kako se lahko argumentira - razkrije 100 EUR na dan za študijski dopust me pa res zanima.

  • dragec 12:45 27.februar 2013.

    To misliš na bagro iz SdS

  • dragec 12:44 27.februar 2013.

    Ma ti si res fuknjen, skupa z JJ idi na psihijatrijo!!!!