Magazin > Lepota & telo
39 ogledov

Pred spanjem nujno ugasnite televizor

spanje pred televizorjem Profimedias
Mnogi ljudje pravijo, da najlažje zaspijo pred prižganim televizorjem. Kaj morate vedeti, če tudi vi spadate v to skupino.

Znanstveniki so si edini – spati moramo v popolni temi. Svetloba namreč ustavi proizvodnjo spalnega hormona melatonina in tako receptorjem v mrežnici pošilja signal, da je čas, da se prebudimo, pravi dr. Guy Meadows iz Londona. Ko pade mrak, pa dobi telo znak, da je nastopil čas za spanje.

Če ste med spanjem izpostavljeni kakršnikoli svetlobi, boste imeli nemiren spanec, saj svetloba moti telesne funkcije, cirkadiani ritem in vstop v fazo spanja, v kateri se najbolj sprostite. Naslednje jutro boste zaspani, slabo razpoloženi, lahko vas celo popade občutek tesnobe, kažejo raziskave.

Na univerzi v Ohio so raziskovalci celo odkrili, da so hrčki, ki so spali ob prižgani luči, ki je spominjala na svetlobo, ki jo oddaja televizor, začeli čez čas kazati znake depresije.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:12 06.oktober 2015.

    Na naravne lokalne posebnosti je telo navajeno. Na umetne pa verjetn odvisn od človeka do človeka.

  • Snežinko 20:12 06.oktober 2015.

    Odvisno od človeka. Poznam ljudi, ki sploh ne morejo spati v popolni temi. Človek se na marsikaj navadi - primer je tudi skandinavija, kjer po nekaj mesecev ni popolne teme...ne verjamem, da imajo vsi rolete...