Slovenija
45 ogledov

Pred zasegom premoženja jih rešujejo tudi stečaji

slovenija 10.01.13, policija, nlb, policijska preiskava v prostorih nlb, Smartin Anže Petkovšek
Tožilstvo je tri poglavja v eni najobsežnejših preiskav domnevnega oškodovanja bank pripeljalo pred sodišče.

Specializirano državno tožilstvo (SDT), ki usmerja eno najobsežnejših preiskav domnevnega oškodovanja bank doslej pri nas, zaenkrat še ni zahtevalo, da bi bankirjem, ki jih preiskujejo, začasno zamrznili njihovo premoženje.

"Začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi do sedaj ni bilo predlagano, saj zanj niso bili izpolnjeni zakonski pogoji. V primerih, ki so bili preiskani do sedaj, višina premoženjske koristi še ni znana ali pa so premoženjsko korist pridobile pravne osebe, ki so končale v stečaju ali pa so brez premoženja, prenos na drugo osebo pa ni izkazan," na SDT pojasnjujejo, zakaj za zdaj še niso sledili pobudam policijskega Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), naj predlagajo sodiščem, da bankirjem, ki naj bi mimo vseh pravil odobrili posojila, začasno prepovejo razpolagati z osebnim premoženjem.

Kredit Simoni Dimic pred preiskovalnim sodnikom

SDT preiskuje več različnih kaznivih dejanj, s katerimi naj bi posamezniki zlorabljali svoje položaje in oškodovali banke. "Med ovadenimi odgovornimi osebami bank so tudi člani uprav, člani kreditnih odborov in zaposleni na višjih položajih. Ovadbe so vložili različni subjekti. Večino ovadb oziroma naznanil kaznivih dejanj smo prejeli od oškodovanih bank. Ovadbe so vložili tudi Nacionalni preiskovalni urad, Urad za preprečevanje pranja denarja, Komisija za preprečevanje korupcije in razne fizične ter pravne osebe. Obravnavamo tudi nekaj anonimnih ovadb," poudarjajo na SDT.

Tri od teh primerov je tožilstvu lani že uspelo pripeljati pred sodišče. "V treh zadevah pa je predkazenski postopek končan, zaradi česar so bili že vloženi ustrezni tožilski akti," dodajajo. Med drugim preiskovalni sodnik na ljubljanskem okrožnem sodišču že skoraj zaključuje preiskavo proti bankirjem iz Nove ljubljanske banke (NLB), ki naj bi Simoni Dimic, nekdanji šefinji kabineta tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja, zagotovili in uredili kredit po izjemno ugodni obrestni meri. "V zadevi glede kredita Simoni Dimic je v teku kazenska preiskava zoper 5 oseb, zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti," pravijo na SDT. Neuradno so se v preiskavi poleg Igorja Žvoklja in Tomaža Kupnika znašli tudi bivši predsednik upravi NLB Draško Veselinovič ter člana tedanje uprave Miran Vičič in Matej Narat.

O tretjem primeru sodišče še razmišlja

Pred preiskovalnega sodnika pa mora tudi Franc Riemer, lastnik Gradirja iz Slovenskih Konjic, ki naj bi poskušal ogoljufati NLB, zato ga je ta prijavila policiji in tožilstvu. "V zadevi kredita družbi Gradir d.o.o., kjer je bila v zavarovanje izročena domnevno ponarejena umetniška slika, je v teku kazenska preiskava zoper dve osebi, zaradi suma kaznivega dejanja poslovne goljufije," pravijo na SDT.

Tožilstvo pa še čaka na odločitev sodišča o tem, ali bo uvedlo sodno preiskavo tudi v tretjem primeru domnevnega oškodovanja bank, ki naj bi bil tudi že zrel za obravnavo pred preiskovalnim sodiščem. "V tretji zadevi je SDT decembra 2013 vložil zahtevo za preiskavo zoper dve osebi, zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, in sicer v zvezi z neutemeljeno odobritvijo dveh kreditov fizičnima osebama v skupnem znesku 2,75 milijona evrov," dodajajo tožilci.

Neuradno naj bi preiskavo zahtevali zoper Dušana Dolamiča, nekdanjega lastnika kranjske tekstilne tovarne Zvezda, ki pa naj bi pred dobrima dvema mesecema umrl. Temu naj bi nekdanji šef poslovalnice NLB v Kamniku in Kranju omogočil izjemno ugodno posojilo za nakup nepremičnine v Avstriji. Slednjo naj bi Dolamič banki ponujal, zastavil kot zavarovanje za posojilo. Uprava NLB pa naj bi nato odkrila, da je bila vrednost nepremičnine nerealna oziroma povsem prenapihnjena, zaradi česar nikakor ne more biti zavarovanje za posojilo. Poskus takšne domnevne goljufije so zato naznanili policiji, ki je zaradi domnevnega oškodovanja NLB v začetku lanskega leta pri Dolamiču opravila hišno preiskavo.

Komentarjev 10
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:36 27.julij 2014.

    Koga ste pa dal da imitira Cerarja?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:32 27.julij 2014.

    Gre lahko kar delat družbo Janši. Ta jo bo gotovo vesel, končno bo imel ob sebi nekoga ki ga bo razumel. Sta namreč istega kova.

  • Piran 13:13 27.julij 2014.

    Službo šefinje kabineta je zgubila po lastni krivdi, se še spomnete, da je za to dobila dobro odpravnino.