Svet
14 ogledov

Pred zimo novih 500 tisoč beguncev?

Gornja Radgona Anže Petkovšek
V Grčijo je le avgusta vstopilo 88 tisoč prebežnikov, po tako imenovani balkanski poti proti zahodni Evropi pa trenutno potuje okrog 200 tisoč ljudi. Na Madžarsko je doslej vstopilo okrog 155 tisoč beguncev.

Agencija za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah Evropske unije Frontex ocenjuje, da naj bi pred zimo v Evropo skušalo vstopiti še okrog 500 tisoč beguncev. Trenutno naj bi čakali na turških obalah, v čakanju, da najprej prestopijo v Grčijo.

Prvi mož omenjene agencije Fabrice Leggeri napoveduje, da naj bi v prihodnjih tednih prihajale predvsem družine z otroki. “Dinamika prihodov beguncev bo še naprej povečana.

Na Hrvaško naj bi do današnjega dne prišlo okrog 30 tisoč ljudi, odšlo 27 tisoč. V Avstrijo je preko vikenda vstopilo 21 tisoč ljudi, na Madžarsko v zadjnih 72 urah 18 tisoč (v Italijo jih je toliko vstopilo v vsem avgustu), od začetka leta pa je v to državo vstopilo okrog 155.000 ljudi. Po tako imenovani balkanski ruti proti zahodni evropi trenutno potuje okrog 200 tisoč beguncev. 

Notranji ministri o vprašanju, kam z begunci

Na izrednem sestanku v Bruslju danes zasedajo notranji ministri držav članic Evropske unije (EU), ki razpravljajo o prerazporeditvi 120 tisoč beguncev. Po predlogu Evropske komisije naj bi omenjeno število beguncev v prihodnjih dveh letih iz Italije, Grčije in Madžarske prerazporedili v druge države članice.

Madžari pri tem načrtu nočejo sodelovati in še naprej vztrajajo, da so le tranzitna država, da pri njih begunci niti ne želijo ostati, poleg tega pa izpostavljajo, da Madžarska ni prva država na območju EU, v katero begunci vstopjo. Zato naj bi se zdaj notranji ministri dogovorili o novi možnosti premestitve 54 tisoč beguncev iz Madžarske.

Ena opcija je, da madžarsko kvoto dodelijo Italiji in Grčiji, druga pa, da EU najde popolnoma drugo rešitev v smislu programa, v katerega bi se lahko vključila katera koli država EU, ki bi zato zaprosila in ki bi izpolnjevala pogoje, torej da bi imela na svojem območju tolikšno število beguncev, ki bi enostavno presegali njene zmožnosti.

dezurni@zurnal24.si