Svet
25 ogledov

Predaja Grčije?

Aleksis Cipras EPA
Grška vlada je poslala predlog reform v zameno za novi paket pomoči mednarodnih upnikov. Predlogi so zelo podobni tistim, ki so jih zahtevali preden so se pogajanja junija prekinila.

Grčija je sinoči šefu evroskupine Jeroenu Dijsselbloemu poslala konkretne reformne predloge, ki naj bi jih izvedla v zameno za nova finančna sredstva. Reforme med drugim vključujejo tudi zvišanje davka in spremembe glede upokojevanj

Varčevanje, težko 13 milijard evrov

Grčija predlaga standardni 23-odstotni DDV, za energijo, hrano, hotele in vodo 13-odstotnega in za zdravila, knjige in gledališča 6-odstotnega. Grčija prav tako predlaga tudi postopno odpravo davčnih popustov na otoke, začenši s tistimi z višjimi dohodki in turistično popularnimi. Atene so doslej povsem zavračale odpravo 30-odstotne davčne olajšave za prebivalce otokov.

Atene so popustile tudi glede pokojninske reforme in sprejemajo povišanje starosti za upokojitev na 67 let. Upniki so zahtevali zmanjšanje vojaške porabe za 400 milijonov evrov na leto, Grki pa ponujajo letos zmanjšanje za 100 milijonov, leta 2016 pa za 200 milijonov.

Kot piše Guardian, je načrt varčevanja težak 13 milijard evrov, v zameno naj bi Grkom mednarodni upniki odobrili tretji paket pomoči v vrednosti 50 milijard evrov, s čimer bi Grčija ostala v evroobmočju in bi se izognila bankrotu.

Premier Aleksis Cipras bo danes parlament uradno zaprosil za pooblastila za nadaljevanje pogajanj z upniki. V soboto je predviden nov krizni sestanek finančnih ministrov držav v območju evra, v nedeljo pa po napovedih odločilni vrh celotne osemindvajseterice. V Bruslju in prestolnicah držav z evrom se ne izogibajo več niti omembi scenarija grškega izstopa iz evrskega območja.

Komentarjev 6
  • slow_slow 14:33 10.julij 2015.

    Primerjat vojni denar in denar za likvidnost države res ni primerno...

  • jons 14:27 10.julij 2015.

    Imaš prav, pa še denar, ki je bil prvotno namenjen Jugoslaviji so dobili.Mi smo res rojeni, da denar mečemo proč.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:56 10.julij 2015.

    Ko se je pa Nemčiji 70% dolga odpisal po drugi svetovni vojni je blo pa vse v redu pa ni noben jamral. Dvoličneži.