Slovenija
67 ogledov

Predal imena "parazitov", ki so ga hoteli podkupiti

"Zahtevali bomo vrnitev tega denarja," napoveduje Pezdir. (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Rado Pezdir je Nacionalnemu preiskovalnemu uradu predal konkretne informacije, imena in postopke glede podkupovanja. V javnosti medtem vprašanja sproža zaposlitev Pezdirjeve soproge v kabinetu finančnega ministra.

Ana Jevšek Pezdir je kot politologinja zaposlena v kabinetu finančnega ministra Janeza Šušteršiča, njeno delo pa se navezuje na področje trga dela in socialne varnosti. Nekateri poznavalci menijo, da bi bilo za to delovno mesto bolj primerna oseba s pravniško izobrazbo.

V službi za odnose z javnostmi na finančnem ministrstvu so za zurnal24.si dejali, da so člani kabineta na zaupanje ministra zaposleni za določen čas, njihova zaposlitev pa je časovno omejena in vezana na mandat ministra za finance.

Svojo ekipo, med katero je tudi Ana Jevšek Pezdir, je Šušteršič predstavil še 16. februarja.

"Ana J. Pezdir bo v kabinetu skrbela za vodenje ključnih projektov ter za oblikovanje sistemskih rešitev s področja, za katerega je usposobljena. Ana Pezdir je bila zaposlena tudi v Državnem zboru RS, kar pomeni, da ima znanja s področja institucionalnega delovanja države.

Kabinet ministrstva za finance namreč deluje tudi horizontalno, kar pomeni, da so nujna usklajevanja med posameznimi ministrstvi, zato je smiselno, da to področje pokriva nekdo, ki ima izkušnje iz tega področja.

V času predvolilne kampanje je bila del analitične skupine, ki je skrbela za programski del DLGV-ja. Od te analitične skupine so v kabinetu zaposleni trije ljudje (Ana JP, Tomaž Štih in Aleš Živkovič). Praksa ostalih političnih strank je podobna."

Pezdir danes še k Gorenaku

Ekonomist Rado Pezdir je po tem, ko je prijavil poskus podkupovanja, Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in protikorupcijski komisiji (PK) predal konkretne informacije, imena in postopke glede podkupovanja.

Razgovor pri notranjem ministru Vinku Gorenaku je bil pravzaprav "v smeri njegovega interesa oziroma poizvedovanja o tem, koliko kot ekonomist mislim, da je ta problem velik v Sloveniji na splošno in glede na moje izkušnje," je povedal Pezdir, ki mu je minister izrazil moralno podporo.

"Institucije naj se zdaj izkažejo"

Društvo za pravno državo se bo sešlo še ta teden, je napovedal trenutno najbolj znan ekonomist v državi. "Naredili bomo primeren modus, katerega vsebina bo ljudi čim bolj predramiti, jih motivirati, da pošiljajo na PK, NPU ali tudi nam, če hočejo, da posredujemo, svoje probleme in primere korupcije, ki so jih doživeli," je pojasnil napoved o širši akciji. Sebe je postavil za zgled, ki naj mu ljudje s podobnimi izkušnjami sledijo, "saj je to tudi njihova država".

Ne gre le za podkupovanje v javnih institucijah, ampak, kot pravi Pezdir, kjerkoli, kjer obstaja sum korupcije, tudi v zasebnih podjetjih in povsod drugod. "Naj bo to velika akcija, velika operacija civilne družbe v Sloveniji." Vse poziva, naj tako izpostavijo pristojne institucije, ki bodo pokazale, ali so sposobne primere izpeljati in počistiti korupcijo.

Naslednjo sredo razkritje treh primerov korupcije

Trije načini podkupovanja so trije konkretni primeri, ki bodo znani v tednu dni. "To niso več moje zgodbe, ampak zgodbe drugih, ki se jih bojijo prijaviti, bi pa radi, da pridejo ven," je še povedal ekonomist.

Njegov cilj je javnosti posredovati čim več, da bodo, kot pravi, ljudje vedeli, kaj je korupcija. "Moja vloga tukaj je, da posredujem in javnosti pojasnim, kaj vse se še lahko zgodi."

Komentarjev 25
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:34 13.marec 2012.

    Zakaj imam skoz močnejši občutek,da je vse skup velika predstava za množice(beri rajo)!!Ni mi več smiselno,da bi parazite tožil obritoglavcu,paraziti so pa iz istih vrst???

  • allstarr111 22:47 12.marec 2012.

    To da ni dal podatkov je najslabše možno. Verjetno jih ni dal zato ker če gre za lobije-lobiste bi znal dobit kako vabilo s strani sodišča, sploh če sedanja garnitura naslednjih volitev ne dobi. In takrat ga zna izjava kjer ...prikaži večr bi obelodanil poimensko dotične ljudi, finančno pokopat. Ker ti ljudje imajo močne zveze povsod, tako da se je Rado raje zazihral, če pa bo NPU izdal imena je pa to potem njihova stvar. Ne razumem pa da jih nihče ne izda, ker ti ljudje že vedo za koga gre, po novem naj bi to vedel tudi Klemenčič in NPU, edino narod bo zadnji ki bo izvedel, če sploh. To je narobe v vsej stvari, ker enostavno gre lahko za rekla-kazala.

  • Darko 21:33 12.marec 2012.

    jose3 / danes, 20:40hvala za podporo :-)))