Svet
10 ogledov

Predali skrinjice, trupla na poti

Malezijsko letalo v Ukrajini
1/3
EPA
Separatisti predali črni skrinjici strmoglavljenega letala. Trupla potnikov naj bi jutri prepeljali na Nizozemsko.

Na kraj tragedije so v ponedeljek prispeli trije nizozemski preiskovalci in nekaj ukrajinskih. Vodja proruskih separatistov  v ukrajinskem Donecku Aleksander Borodaj je predal črni skrinjici s sestreljenega potniškega letala Malaysia Airlines predstavnikom malezijske vlade. Prepričan je, da bosta skrinjici razkrili resnico, vendar pa nekateri strokovnjaki poudarjajo, da podatki ne bodo razkrili, kdo je sestrelil letalo. 

10-kilometrski pas premirja

Ob tem Borodaj razglasil deset kilometrov široko  območje premirja okrog razbitin letala. Vlakovna kompozicija z 282 trupli letalskih potnikov je prispela v Harkov,ki je pod nazorom ukrajinskih vladnih sil.Prevzeli so jih  nizozemski strokovnjaki in opravili prvi pregled, nato pa jih bodo predvidoma v sredo začeli voziti naprej na Nizozemsko, kjer bodo opravili identifikacijo žrtev. Iz Amsterdama bodo nato mrtve vrnili njihovim svojcem po vsem svetu. Med 298 žrtvami strmoglavljenja je največ, kar 193 Nizozemcev.

Trupla v Harkovu prevzeli Nizozemci

Vlakna katerem so trupla žrtev strmoglavljenja, je dopoldne prispev v  Harkov, ki je pod nadzorom ukrajinskih vladnih sil. Prevzeli so jih  nizozemski strokovnjaki in opravili prvi pregled, jutri naj bi jih začeli voziti na Nizozemsko, kjer bodo opravili identifikacijo žrtev. Iz Amsterdama bodo nato mrtve vrnili svojcem po vsem svetu. Med 298 žrtvami strmoglavljenja je največ, kar 173 Nizozemcev.

Identifikacija bo trajala tedne ali mesece

Nizozemski premier Mark Rutte je sporočil, da naj bi bila trupla žrtev v  dobrem stanju in da poročila o tem, da so separatisti z njimi ravnali malomarno  - med drugim naj bi jih sprva pustili ležati kar na vročem soncu -  niso bila povsem resnična. Identifikacija žrtev, ki bo sledila, bo po njegovih besedah trajala tedne ali mesece.

Preiskavo bo vodila Nizozemska

Nizozemski premier je še zatrdil, da bo preiskavo strmoglavljenja vodila Nizozemska. Kot je dejal, bi vodenje preiskave pripadlo oblastem v Kijevu, čeprav območja tragedije ne nadzorujejo. A Kijev naj bi to vlogo zaupal Nizozemski. "Obrnili bomo vsak kamen do zadnjega, in lahko vam povem, da je Nizozemska na prošnjo Ukrajine prevzela vodilno vlogo v preiskavi," navaja agencija AFP.

Podajanje žogice krivde 

Let Malaysia Airlines 17 na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur se je v četrtek zrušil na vzhodu Ukrajine pod nadzorom proruskih upornikov. Nihče ne zanika, da je bilo letalo sestreljeno, Rusija pa je v ponedeljek prišla na dan z namigom, da se je v času sestrelitve v bližini nahajalo ukrajinsko lovsko letalo. Borodaj meni, da je letalo sestrelila Ukrajina z raketo zemlja-zrak ali pa kot namiguje Rusija z lovskim letalom.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je zavrnil in dejal, da je tragedija enaka terorističnim napadom na ZDA 11. septembra 2001 ali bombnemu napadu na PanAmovo letalo, ki se je leta 1988 zrušilo nad škotskim Lockerbijem. Ukrajinskih vojaških letal nad območjem ni bilo, prav tako ni bilo raketnih sistemov, je zatrdil Porošenko in dodal, da so letala tam doslej sestreljevali le separatisti.

Washington Post poroča, da so ukrajinski obveščevalci 12 ur po sestrelitvi opazili premik treh raketnih sistemov zemlja-zrak iz območja pod nadzorom upornikov čez mejo v Rusijo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.