Šport > Nogomet
33 ogledov

Želi si tekme Izraela in Palestine

Blatter in Benjamin Netanyahu EPA
Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) za reševanje izraelsko-palestinskega konflikta predlaga mirovno tekmo, o kateri se je pogovarjal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanyahujem.

Aktualni predsednik krovne nogometne organizacije na svetu Sepp Blatter se v teh dneh preizkuša v vlogi mirovnika. Švicarski funkcionar se je v Izrealu sestal z domačim premierjem, ''misijo miru'' pa je nadaljeval na obisku pri palestinskemu predsedniku Mahmoudu Abbasu in šefu palestinske nogometne zveze (PFA) Jibrilu Rajoubu.

PFA od Fife zahteva, da Izrael izključi iz vseh tekmovanj pod okriljem mednarodne zveze, ker naj bi s preprečevanjem pretoka igralcev med Gazo in Zahodnim bregom škodoval razvoju palestinskega športa. Izrael svoje odločitve utemeljuje z obrazložitivjo, da gre za zagotavljanje državne varnosti.

Blatter ni želel razpravljati o podrobnostih pogovora z izraelskim premierjem, razkril je le svoje načrte za mirovni obračun. ''Ena stvar, ki vam jo lahko povem, je ta, da sva se pogovarjala o nogometni tekmi med državnima reprezentancama Izraela in Palestine. Fifa bi jo z veseljem organizirala,'' je povedal Blatter in dodal, da bi se Netanyahu tekme udeležil, vendar se zaveda, da je ideja zelo težko uresničljiva.

Fifa že več kot dve leti išče rešitev za pritožbe palestinske zveze, ki zahteva glasovanje o predlogu za popolno izključitev Izraela iz Fifinih tekmovanj. Blatter je na tiskovni konferenci v Jeruzalemu dejal, da zavrnitev palestinske zahteve ni v njegovi pristojnosti in da gre za zelo ''nenavadno in resno zadevo''. Če bi Fifa suspendirala Izrael, se ta ne bi mogel udeležiti mednarodnih tekmovanj, kot sta na primer Liga prvakov in kvalifikacije za Euro 2016.

Izrael je član Evropske nogometne zveze (Uefa), medtem ko je Palestina del Azijske nogometne federacije (AFC).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.