Slovenija
30 ogledov

"Le floskule in pesek v oči državljanom"

Birokracija Shutterstock
Zaradi nizke realizacije predlogov s spletne strani predlagam.vladi.si jih od februarja obravnava vladni odbor za državno ureditev in javne zadeve.

Med predlogi na vladnem portalu predlagam.vladi.si se je pojavil tudi predlog z naslovom "Ukinitev portala predlagam.vladi.si, saj se skoraj noben predlog ne prelevi v rešitev težave".

"Bolj kot berem odzive pristojnih organov, bolj sem prepričan, da je ta portal nesmiselen," je zapisal predlagatelj. "Organi vsak predlog soočijo z obstoječo zakonodajo ali zatečenim stanjem (recesija!?). Berem floskule, da nič ni možno, da zakonodaja tega ne dopušča, da so nemočni in tako dalje."

Lažni občutek participacije?

Uporabnik ocenjuje, da gre samo za lažni občutek participacije in "demokracije", ki nima nikakršnega učinka, zato vlado poziva, da portal bodisi ukine, bodisi izvede spremembe med svojimi birokrati, da bodo dejansko iskali rešitve namesto načinov, kako se spremembam izogniti.

Na uradu vlade za komuniciranje odgovarjajo, da je bilo v letu 2015 preko omenjnega portala poslanih 381 predlogov, kar je povprečno 54 na mesec, od novembra 2009, ko je spletna stran pričela delovati, pa skupaj 5.504 predlogov.

Odgovor na tretjino predlogov

Dodajajo, da jih je približno tretjina ali 1915 dobila zadostno podporo in bila poslana v reševanje pristojnim ministrstvom in vladnim službam. Pristojni organi so objavili 1644 odzivov, v desetih odstotkih pa s pripravo odgovora zamujajo.

Na uradu pritrjujejo, da je stopnja realizacije predlogov nizka. "Zaradi tega izbrane predloge od februarja 2015 mesečno obravnava vladni odbor za državno ureditev in javne zadeve, ki ga sestavljajo ministri oziroma njihovi državni sekretarji," pojasnjujejo in dodajajo, da so tako zagotovili, da razprava o morebitni realizaciji izbranih predlogov poteka na najvišjem nivoju.

Zdaj v nekaj mesecih toliko učinka kot prej v več letih

Ob tem navajajo, da je pred letom 2015 le 21 predlogov ali 1,5 odstotka prejelo pozitiven odziv pristojnega organa, medtem ko so od februarja 2015 zabeležili 16 predlogov oz. 12 odstotkov s pozitivnim odzivom ministrstva oz. je njihovo implementacijo podprl omenjeni odbor.

Katere spremembe so trenutno v igri

Urad vlade za komuniciranje trenutno spremlja realizacijo 16 predlogov, ki so prejeli pozitiven odziv odbora ali ministrstva. Med njimi so prepoved veriženja podjetij, uvedba strožjih predpisov za varstvo pred hrupom in ukrepi za zmanjšanje hrupa in emisij na območju severne ljubljanske obvoznice.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti preučuje možnost spremembe zakonodaje za primere istočasnega uveljavljanja Zoisove in državne štipendije, ki študentu ali dijaku sedaj onemogoča, da bi se istočasno potegoval za obe štipendiji in se nato odločil, katero naj izbere.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport podpirajo predlog obvezne spletne objave diplome, magisterija in doktorata, ki ga bodo predstavili pripravljavcem novega zakona o visokem šolstvu. Predlagatelj je prepričan, da objava zgolj v fizični obliki v matični knjižnici "glede na potencialni delež plagiatov in vprašljive kvalitete nalog ni dovolj".

Na ministrstvu za infrastrukturo, ministrstvu za zdravje in ministrstva za javno upravo razmišljajo o poenostavitvi izdaje vozniškega dovoljenja za slabovidne, preučujejo pa tudi možnost ostrejšega kaznovanja ponudnikov alkoholnih pijač, ki pijačo prodajajo mlajšim od 18 let.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ferluci 11:11 05.avgust 2015.

    No, nekaj rezultatov pa le je: Ministrstvo na podlagi predlogov kar naprej preučuje razne možnosti.