Šport > Nogomet
11 ogledov

Predsednik hvali Xavija: "On je izumitelj tiki take"

Xavi Barcelona Elche Liga BBVA Španija prvenstvo EPA
Čas se bo v Španiji v soboto ustavil za tekmo vodilne Barcelone v Madridu. Enkrat za spremembo ne bo šlo za obračun z Realom, temveč njegovim mestnim tekmecem Atléticom, ki je v letošnji sezoni posegel v borbo za naslov.

Vezist Xavi Hernández, ki je pred dnevi odkrito dejal, da ne ve, če mu bodo v Barceloni omogočili zaključiti njegovo bogato športno pot, je s strani društva igralcev Barcelone (Agrupació Barça Jugadors/ABJ) v četrtek dobil nagrado Fair play, predsednik Sandro Rosell pa ga je označil za statistično najboljšega španskega reprezentanta vseh časov.

Rosell ga je pohvalil tudi kot enega glavnih "arhitektov" prepoznavne igre Kataloncev, njegove besede pa so prišle le nekaj dni po tem, ko je Xavi izrazil dvom o svoji prihodnosti, novo leto pa je preživel z Rosellovim smrtnim sovražnikom, nekdanjim predsednikom Barçe Joanom Laporto

Arhitekt in mit "barcelonizma"

"Igre Barçe ne bi razumeli brez Xavija, ki je njen arhitekt. Goli drugih igralcev ne bi bili tako lahki brez njega, skupaj z (Andrésom) Iniesto, (Sergiem) Busquetsom in (Lionelom) Messijem je izumitelj 'tiki take', registrirane znamke Xavija. Brez njega ne bi vedeli, če bi lahko nadaljevali v tej smeri. V veliko veselje nam je, da je član naše družine," je na podelitvi nagrade dejal Rosell. Slednji se je tudi pošalil iz Xavijevih preigravanj in neuspešnega izvajanja enajstmetrovk:

"Xavi je mit 'barcelonizma'. Z leti vse pride na svoje mesto, tukaj morda takrat, ko postaneš trener ... Šele takrat bomo spoznali, kaj je pomenil Xavi. In rekli bomo diremos: 'Kako smo uživali!' Je oseba, ki je zelo pripomogla k temu, da je Barça to, kar je, da jo spoštujejo in občudujejo, on je odgovoren za to. Sem ljubitelj statistike, in če jo pogledamo, potem ni dvomov – Xavi ima v dresu Barçe skoraj 700 tekem in je številčno gledano najboljši španski nogometaš. Potem pa lahko razpravljamo, če nam je všeč pri preigravanju ali streljanju enajstmetrovk."

Xavi: "Messi spet pokazal, da je številka ena"

33-letni vezist, ki bo konec meseca praznoval svoj 34. rojstni dan, je sobotno tekmo z Atléticom označil za obračun "vitalnega pomena". Vodilni Katalonci na Vicente Calderón prihajajo z enakim številom točk, a boljšo razliko v golih.

"Tekma je za nas in zanje zelo pomembna. Če bomo zmagali, bo to udarec po mizi," je ob prejemu nagrade dejal vezist iz Terrasse. "Obračun je vitalnega pomena, a ni odločilen. Tekma z Atléticom bo izjemno zapletena, ampak želimo imeti pobudo. Ne bi ocenjeval odločitve o (branilcu Atlética, op. a.) Juanfranu Torresu. Komisija se je odločila, da mu izbriše rumeni karton. Zdaj lahko igramo vsi, ki smo na voljo, to je genialno, videli bomo velik spektakel. Messijeva sredina predstava? Ne preseneča me preveč. Spet je pokazal, da je številka ena, najboljši igralec na svetu. Zelo je motiivran."

Po želodčnih težavah, zaradi katerih je izpustil sredino tekmo proti Getafeju v španskem pokalu (4:0), je brazilski zvezdnik Neymar v četrtek že normalno treniral in bo na voljo trenerju Gerardu Martinu. Vprašanje pa, če od prve minute, glede na to, da je po povratku v Španijo odigral le dobrih deset minut nogometa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.