Slovenija
34 ogledov

Predsednik kamnosek

Borut Pahor kot kamnosek Urad predsednika republike
Borut Pahor se je na Krasu preizkusil v delu kamnoseka.

Predsednik republike Borut Pahor je bil danes na obisku na Krasu, kjer je najprej obiskal Višjo strokovno šolo Sežana, nato pa še delavnico 23-letnega samostojnega podjetnika Leona Mahniča iz Vogelj na Krasu, kjer se je tudi sam preizkusil v delu kamnoseka. S tem je predsednik nadaljeval s projektom Skupaj - Spodbujajmo drug drugega.

Kot so sporočili iz urada predsednika, se je Pahor v Voglje odpravil na povabilo mladega podjetnika, ki je na tekmovanju v poklicnih spretnostih Euroskills 2014 v kategoriji kamnoseštvo za Slovenijo osvojil srebrno medaljo.

V njegovi delavnici je preživel nekaj ur, se seznanil z delom in obrtjo kamnoseka ter sodeloval pri pripravi in oblikovanju kamna do končnega izdelka - kamnite sklede. Predsednik je delo izvajal pod budnim očesom Jerneja Bortolata, kamnoseškega mojstra in Leonovega mentorja, ki ima - kot tudi že Leon - certifikat umetniške obrti.

Promocija poklicev, za katere je manj zanimanja

Kot je med pogovorom v šoli dejal direktor Centra RS za poklicno izobraževanje Elido Bandelj, so program Euroskills razvili z namenom promocije odličnosti poklicev, za katere je manj zanimanja, in zato, da mladim približajo poklicno izobraževanje.

"Ko govorimo o kamnoseštvu v Sloveniji in razvoju poklica kamnoseka, ne smemo pozabiti na Višjo strokovno šolo Sežana, kjer se plemenitijo talenti, ki imajo občutek za materiale, še prav posebej za kamna. Prav tu se kaže, kako pomembna in nujna je povezava strokovnjakov iz šole in tistih, ki delujejo na področju kamnoseštva," je še povedal Bandelj.

Ravnatelj šole Anton Marn pa je predsedniku predstavil njihov študij, programa Oblikovanje materialov in Fotografije, vpetost šole v lokalno in tudi mednarodno okolje. V pogovoru s študenti pa se je predsednik seznanil z njihovimi pričakovanji, vizijo in željami za naprej.

Komentarjev 4
  • s.i.k. 15:58 20.maj 2015.

    .predlagam , da gre vsak, ki hoče dELAT V Imenu vseh, pred tem Delom na usposabljanje oz Spoznanje, komu , tudi, bo DELAL v IMENU . Ker Smetana nima pojma čemu vsemu na vrhu je. ( še manj pa ZAKAJ

  • dragec 12:45 20.maj 2015.

    Predlagam, da da odpoved na delovnem mestu predsednika države in gre za kamnoseka

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:21 19.maj 2015.

    No za razliko od prejšnjih predsednikov vsaj nekaj dela. Kok je pa to koristno pa naj vsak sam sod. Če bi šli po koristnosti ne bi sploh smel imet predsednika države, ker dejansko je to po našem sistemu sam neka ...prikaži veča simbolična funkcija.