Šport
16 ogledov

Predsednika preglasili glavni žvižgi

michel temer EPA
Začasnega predsednika Brazilije Michela Temerja so med kratkim nagovorom na otvoritvi olimpijskih iger v Rio de Janeiru preglasili glasni žvižgi.

Zapletena politična situacija v Braziliji je pustila pečat že na petkovem olimpijskem slavju ob odprtju iger, katerega ključni uradni trenutek je preglasilo oglušujoče žvižganje, namenjeno vršilcu dolžnosti predsednika države Michelu Temerju.

Temerju, do maja podpredsedniku, ki je opoziciji pomagal odstraniti svojo strankarsko šefico predsednico Dilmo Roussef, so organizatorji v strahu pred žvižgi odmerili zgolj nekaj sekund, a besed "Igre v Riu, ki slavijo 31. olimpijado v moderni zgodovini, razglašam za odprte" ni slišal skoraj nihče.

Žvižgi so odmevali z vseh strani stadiona in hrup, ki je bil na Maracani menda veliko hujši, kot je bilo slišati na TV ekranih, je preglasil šele ognjemet.

Čeprav je tudi Roussefova med mnogimi osovražena, Temerja, ki bo v primeru dokončne potrditve odstavitve predsednice dobil polna pooblastila, podpira le peščica in nemalo je takšnih, ki menijo, da je v resnici pomagal pri državnem udaru.

Politični zaplet je tako nekoliko skazil sicer razposajeno prireditev, za tistega, ki je odprl igre, pa bo bržkone obveljal kar brazilski športni junak, maratonec Vanderlei de Lima, ki je prižgal olimpijski ogenj.

De Lima ima za sabo precej drugačno zgodbo. Ljubitelji športa se 47-letnika spomnijo predvsem z iger v Atenah leta 2004, ko ga je nekaj kilometrov pred ciljem s proge potisnil neuravnovešen gledalec in ga oropal zanesljivega zlata. De Lima se je v Atenah potolažil z bronom, a pravo zadoščenje je dobil šele sinoči.

Komentarjev 1
  • Kobrowsky Skrapomspy 17:57 12.avgust 2016.

    Tipkarsko napako imate. Napisali ste glavni, najbrž pa ste hotéli napisati NAglavni. Naglavni žvižgi.