Slovenija
48 ogledov

Zaradi Jorasa rubili predsednika

Joško Joras, meja, gladovna stavka, Sečovlje, meja Žurnal24 main
Nekdanji hrvaški predsednik je zaradi žaljivih besed ostal brez pokojnine.

Joško Joras, ki živi v zaselku tik ob mejnem prehodu Sečovlje Plovanija na uradno hrvaškem ozemlju in se je v preteklosti zapletel v kar nekaj sporov ob prečkanju meddržavne meje, je nedavno zaradi razžalitve prejel odškodnino od nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića.

Dobre štiri tisočake zaradi "norčka v funkciji nekoga drugega"

Joras je poleg 2000 evrov odškodnine, ki jo je določilo okrožno sodišče v Kopru, prejel še za okoli 2080 evrov obresti. A Joras je do tega denarja prišel šele potem, ko je zagrebško sodišče priznalo slovensko sodbo, potrdilo, da jo bo izvršilo in izvedlo rubež na pokojnino bivšega predsednika, zato da je denar izplačalo Jorasu. Sodba, s katero je sodišče v Kopru presodilo, da je Mesić užalil Jorasa, posegel v njegovo dostojanstvo in škodil njegovi časti ter dobremu imenu, je postala pravnomočna leta 2012. Joras je novembra 2004 tožbo proti Mesiću vložil zaradi izjave, da je Joras "norček v funkciji nekoga drugega" in da je nedopustno, "da nekdo zapira ceste in prenaša del ozemlja v drugo državo". Mesić ga je celo pozval "naj proda svojo hišo in jo kupi tam, kjer želi živeti, če želi živeti v drugi državi."

Joras je zaradi teh besed od Mesića zahteval 20.864,63 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.