Slovenija > Črna kronika
7 ogledov

Predstavil se je kot delavec Microsofta

Win 10 EPA
Neverjetno, čemu vsemu ljudje nasedamo. Bi verjeli, če bi vas na stacionarni telefon poklical neznanec in se predstavil kot delavec Microsoftove tehnične pomoči? Včeraj kar dva podobna primera.

Oškodovanka na območju Murske Sobote naj bi imela težave s prenosnim računalnikom. Kako je to izvedel goljuf, ni znano; poklical jo je na stacionarni telefon in se v slabi angleščini predstavil kot delavec Microsoftove tehnične pomoči.

Vodil jo je do določene spletne strani, kjer je vpisala podatke svoje kreditne kartice, s katero je bilo nato na neznani naslov izvedeno plačilo 111 evrov.

Pomurska policija primer še preiskuje. “Takšnim klicem ne nasedajte, saj vas strokovnjaki Microsofta nikoli ne bodo poklicali domov, sploh pa od vas ne bodo zahtevali, da vpisujete podatke o vaših kreditnih karticah,” pri tem svari PU Murska Sobota.

Podoben primer obravnavajo tudi radovljiški policisti. Oškodovanko je po telefonu poklical domnevni predstavnik centra za pomoč uporabnikom računalniškega podjetja in ji v tujem jeziku razložil, da so na nenjen računalniku zaznali napake, ki jih z oddaljenim dostopom lahko popravijo. Ponujeno  storitev je oškodovanka sprejela in si na računalnik namestila predlagano programsko opremo, klicatelju pa je vmes posredovala še več drugih podatkov, ki so storilcu omogočili prikrit dostop do denarja na njenem bančnem računu. Z dejanjem so jo oškodovali za nekaj sto evrov.

 

 

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:34 04.maj 2016.

    Vsak človek je pri kateri stvari kdaj naiven. Ampak to ni opravičilo. Izkoriščevalce je treba najdt pa strpat v samico.

  • Avatar Leon
    Leon 08:37 04.maj 2016.

    Temu se reče naivnost ! Žal ! Števike kreditnih kartic,davčnih številk in ostalih podatkov NIKOLI ne objavljajte na spletu ,razen v delu kjer zahteva digitalno potrdilo !