Šport
6 ogledov

Jorge se boji motocikla

Čeprav je pogosto hodil z berglo, pa je Jorge Lorenzo izpustil le eno dirko te s Žurnal24 main
Španski motociklist Jorge Lorenzo, ki okreva po tretji hujši poškodbi, je priznal: "Žal sem tolikokrat padel, da se zdaj bojim motocikla. Nisem več tak, kot sem bil na začetku sezone."
 
 

Če se bojiš motocilka in izgubiš zaupanje vase, si na tej ravni dirkanja oplel. Ponavadi se padcev in poškodb ne bojim, a zdaj sem res v krizi.

Jorge Lorenzo

 
Motociklisti so v teh dneh na poletnem odmoru, le ta pa bo še kako prav prišel novincu v razredu MotoGP Špancu Jorgeju Lorenzu ( Fiat Yamaha ). Jorge je tako zelo uspešno začel sezono (trije zaporedni najboljši startni položaji in zmaga na dirki na Portugalskem), kasneje pa je imel neverjetno smolo s padci. Najprej si je na Kitajskem zlomil več kosti v gležnjih, pred dirko v Barceloni je utrpel pretres možganov, na zadnji dirki v Laguni Seci pa si je zlomil še tri kosti v stopalu. Kljub poškodbam je nastopil na vseh dirkah (razen v Barceloni) in dirkal neustrašno, vsaj tako se nam je zdelo. Zdaj je namreč Jorge priznal, da ni več isti, kot je bil na začetku sezone, saj ga je postalo strah. A je odločen, da si v nadaljevanju sezone povrne izgubljeno samozavest. "Okoliščine so se spremenile. Žal sem tolikokrat padel, da se zdaj bojim motocikla. Nisem več tak, kot sem bil na začetku sezone," je za časnik Motosprint dejal 21-letni Španec, lanski in predlanski svetovni prvak v četrtlitrskem razredu.

Španec Jorge Lorenzo je bil letos štirikrat na zmagovalnem odru, a še večkrat v motociklistični mobilni ambulanti. © AFP

 
"Če se bojiš motocilka in izgubiš zaupanje vase, si na tej ravni dirkanja oplel. Ponavadi se padcev in poškodb ne bojim, a zdaj sem res v krizi. Delam na tem, da premagam strah. Najboljši način je, da se vrnem na motocikel in si tako povrnem samozavest in spoznam, da le ni tako zelo nevarno, kot se mi zdi trenutno. Naš šport je nevaren, a če dirkač vase in v svoj motocikel zaupa, se zlahka zoperstavlja nevarnosti. Čim prej se moram vrniti v takšno stanje," priznava Lorenzo, ki je očitno preveč zagnano začel svojo kariero na motociklu razreda MotoGP in bo odslej dirkal z nekaj rezerve. "Padel sem na Kitajskem in se krepko polomil. Ko sem imel še polomljena gležnja, sem še dvakrat padel v Le Mansu. Nato sem padel v Mugellu in zatem v Barceloni, kjer sem se udaril v glavo. Že takrat sem si rekel, da tako ne more iti več naprej."

 

Preberite še

Lorenzo trpi hude bolečine
Melandri le pride v Brno

"Včasih sem glede na karakteristiko zavoja in zmožnost motocikla in pnevmatik vozil prehitro. Moram se naučiti, kdaj in kje lahko tvegam. Nemogoče je, da bi bil v vsakem zavoju oziroma na celotni dirki 100-odstoten," vse bolj odraslo razmišla Jorge Lorenzo, ki je po slabih dveh tretjinah sezone na skupnem četrtem mestu, a za vodilnim Italijanom Valentinom Rossijem ( Fiat Yamaha ) zaostaja že 98 točk. "Ko začneš sezono s tremi najboljšimi startnimi položaji, dirko končuješ na zmagovalnem odru ter na tretji prvič zmagaš, si rečeš, da moraš biti še hitrejši. Mislil sem, da sem tega sposoben, a očitno nisem. Bil sem preveč samozavesten, zdaj pa sem premalo, najti moram tisto pravo, vmesno točko samozavesti." Lorenzo se najbolj boji, da bi zaradi padcev in poškodb javnost pozabila, kako zelo uspešen je bil v uvodnem delu sezone. "Trdo delam, da se čim prej vrnem na nivo z začetka sezone. Zdaj vozim bolj previdno in verjamem, da bodo sadovi tega kmalu obrodili." Morda že na naslednji dirki v Brnu, ki bo 17. avgusta, če pa dotlej še ne bo dokončno zacelil zadnjega zloma, pa morda konec meseca na dirki v Misanu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.