Svet
13 ogledov

Predstavljajte si svet brez znanja

Wikipedia Prtscr
Brez znanja – takšen bi bil svet, če bi sprejeli sporno zakonodajo, so prepričani pri Wikipedii.

"Že več kot desetletje smo porabili na milijone ur za gradnjo največje enciklopedije v človeški zgodovini. Prav zdaj ameriški kongres razpravlja o zakonodaji, ki bi lahko usodno škodovala svobodnemu in odprtemu spletu. Za 24 ur bomo, da bi dvignili ozaveščenost, zatemnili Wikipedio," je zapis, ki vas pričaka, če želite obiskati angleško stran Wikipedie.

Prepričani so, da bo omenjena ameriška zakonodaja v imenu boja proti piratstvu ogrozila spletno svobodo govora in možnost inovacij.

Črni seznam piratskih podpornikov

Ustanovitelj Wikipedie Jimmy Wales meni, da bo predlagana zakonodaja ogrozila odprtost interneta.

Če bodo kongresniki zakonodajo sprejeli, bodo namreč internetne družbe v ZDA dolžne blokirati dostop tujim spletnim stranem s ponudbo vsebin, ki kršijo ameriško zakonodajo o avtorskih pravicah. To pa se ne nanaša zgolj na filme, glasbo in programsko opremo, temveč bi imela ohlapna zakonodaja lahko hude pravne posledice tudi za Wikipedio, ki se zanaša predvsem na odprtost in soustvarjanje vsebin.

Zakonodaja naj bi bila tudi precej strožja do internetnega oglaševanja, spletni iskalniki pa med rezultati ne bi več smeli prikazovati zadetkov, ki bi vodili do spornih vsebin. Strani, ki bodo osumljene, da pomagajo širiti piratske vsebine, pa se bodo znašle na črnem seznamu.


Komentarjev 1
  • Stolp 08:53 18.januar 2012.

    OK ampak to bo veljalo samo za Ameriko. Američani bodo imeli blokiran dostop ostali pa ne. S tem si Amerika sama zadaja nož v hrbet kar se tiče znanja, poučnih vsebin,... Ker se tiče iskalnikov se bo pa potem našel ...prikaži več en izven ZDA, ki bo ponujal vse vsebine kot sedaj GOOGLE. Ali pa se bodo ameriški iskalniki preselili v tujino.