Slovenija
32 ogledov

Preganjajo tiste, ki izražajo mnenje

Plakat Policija
Poziv. Na protestih naj bi prišlo do sovražnega govora. Strokovnjakinja: merila niso ista.

Policija meni, da je šlo na prvi vseslovenski vstaji 21. decembra v Ljubljani za kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Sporna se jim zdi fotografija protestnika, ki drži transparent z napisom Politiki marš v Barbara rov. Ker še niso ugotovili njegove identitete, pozivajo vse, ki ga poznajo, naj podatke o njem sporočijo policiji.

Kazen za napise na majicah

"Demonstracije so oblike protesta, kjer ljudje izražajo svoje mnenje, ker ga sicer ne morejo. Zato ne morejo biti podvrženi enakim kriterijem kot denimo politiki ali mediji," je prepričana Sandra Bašić Hrvatin s fakultete za humanistične študije. Meni, da imajo politiki privilegirano pozicijo dostopa do javnosti, ki je praktično neomejen, medtem ko tega posamezniki nimajo. "Čeprav je mogoče razpravljati o večji ali manjši primernosti napisov, se je pomembno predvsem vprašati, po kakšnih kriterijih se odloča o njihovi spornosti," opozarja Bašić Hrvatinova. Dodaja, da lahko po tej logiki hitro postanemo prva država na svetu, "kjer bodo ljudje kaznovani zaradi napisov na transparentih, značkah in majicah".

Komentarjev 4
  • Fertel 16:29 09.januar 2013.

    "Kranjica" - med zaščitenimi kategorijami pa politikov ni. Torej? Spet nas farbajo in strašijo.

  • Kranjica 14:51 09.januar 2013.

    Gospa Bašić Hrvatin bi si lahko prebrala 297.čl. KZ, ki navajha kazniva dejanja, med drugim tudi "...javno spodbujanje ali razpihovanje narodnostnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva, razdora, nestrpnosti ...." Po njenem naj to za posameznike , ker nimajo neomejenega dostopa ...prikaži veča do javnosti, ne velja?! Res je, da se razpravljati o primernosti napisov na transparentih,zato naj pove, če je zgornji morda povabilo na piknik?

  • ennanova 09:44 09.januar 2013.

    JJ in Janković naj odstopitahttp://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/722-jj-in-jankovic-naj-odstopita