Svet
18 ogledov

Pregnali džihadiste IS

iraška vojska EPA
Iraška vojska je ponovno zavzela strateško mesto Dur in pregnala džihadiste Islamske države, ki so območje zajeli lani poleti.

Prav tako so iraške sile v okviru te ofenzive za ponovno zavzetje mesta Tikrit zavzele mesto al Bagdadi, je v petek zvečer sporočila ameriška vojska.

Mesto Dur leži med mestom Samara, ki ga nadzorujejo vladne sile, in med Tikritom, ki ga še nadzorujejo džihadisti. Leži kakih 25 kilometrov vzhodno od Tikrita. Tudi mesto Al Bagdadi je na tem območju; leži kakih 120 kilometrov zahodno od Bagdada.

Kot je poročala iraška televizija, so iraški borci, ki jim pomagajo tudi borci šiitskih in sunitskih plemenskih milic, ubili več deset borcev džihadistov. Inženirske enote pa so uspešno očistile območje, na katerem je IS podstavila na stotine min, da bi preprečili napredovanje iraških sil, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Pri osvoboditvi mesta al Bagdadi pa so iraškim vladnim silam pomagala tudi ameriška letala. Iračani so uspešno zavzeli tamkajšnjo policijsko postajo in tri mostove čez reko Evfrat, ki so jih džihadisti nadzorovali od septembra. Iračani so jih zdaj pregnali še iz sedmih okoliških vasi proti mestu Hadita, je pojasnila ameriška vojska.

Iraška vojska je ob pomoči plemenskih milic ofenzivo za ponovno zavzetje Tikrita, rojstnega mesta dolgoletnega iraškega diktatorja Sadama Huseina, sprožila v ponedeljek. Ta operacija velja za ključen preizkus iraške vojske v boju proti IS, ki je lani poleti zavzela obsežna območja Iraka in Sirije. Prav tako bi iz Tikrita nato pripravili teren za ponovno zavzetje Mosula, drugega največjega iraš

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.