Vizita za živali > Festival
49 ogledov

Pregretih živali nikoli ne močimo z mrzlo vodo

Pes na soncu Profimedias
Veterinarska ekipa bo poučevala o parazitih, ogledati si bo mogoče tudi prikaz prve pomoči za psa.

Na eni izmed številnih stojnic na Festivalu za ljubitelje živali vas čaka tudi ekipa veterinarske ambulante Noe, ki bo na voljo za vsa vprašanja na temo zdravja pa tudi zaščite vaših ljubljenčkov, ki je v teh poletnih dnevih še kako pomembna. Ekipa bo zato na festivalu poučevala o parazitih, ogledati si bo mogoče tudi prikaz prve pomoči za psa.  

Zaščita pred paraziti

V poletnem času je še posebej pomembno, da naše štirinožce zaščitimo pred zunanjimi in notranjimi paraziti.

Klopi se nahajajo v podrasti, na žival skočijo med sprehodom in se na njej lahko nahajajo kar nekaj časa pred dejanskim ugrizom: "Študije kažejo, da mora klop, za prenos bolezni v povprečju piti 24-72 ur, zato je pomembno, da kljub zaščiti, psa po sprehodu pregledamo in odstranimo morebitne prisesane klope. Klopnih bolezni je pri živalih širok spekter, najpogostejši sta anaplazmoza in borelija, ki zahtevata dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki. Klinični znaki klopnih bolezni lahko oponašajo mnoge druge bolezni, zato je pomembno, da v kolikor naša žival zboli, ima vročino ali šepa, veterinarju ob pregledu povemo, da je imel v preteklosti klope, " pojasnjujejo v veterinarski ambulanti Noe.  

Komarji so prenašalci srčne gliste

Komarji pri večini psov ne povzročajo tipične srbeče otekline, so pa prenašalci srčne gliste, pravijo v ambulanti: "Srčna glista je parazit, ki se naseli v preddverjih srca in večjih žilah pljuč, in pri psih povzroča klinične znake podobne kroničnemu popuščanju srca. Komarji so nujno potrebni za sklenitev razvojnega kroga srčne gliste, ob piku pa v svoji slini v krvni obtok živali sprostijo ličinke. Le-te potem potujejo do večjih žil, kjer odrasejo in se razmnožujejo."

Krvavitve ne ustavljamo s kompresijsko obvezo

Začnimo s poškodbami, z zvini, ki so lahko posledica igre, skokov z višine in teku po neravnem terenu. 

"Pomembno je, da odprtih ran ne izpiramo z razkužili in mažemo z raznoraznimi kremami. V kolikor rana močno krvavi jo povijemo s sterilno oziroma čim bolj čisto tkanino ali povojem in na mesto poškodbe izvajamo blag pritisk. Ob tem pokličemo veterinarja, ki nam bo po potrebi dal dodatna navodila. Krvavitev na okončinah nikoli ne ustavljamo s kompresijskimi obvezami, saj le te zaustavijo krvni pretok na celotni okončini in lahko vodijo v izgubo okončine," opozarjajo veterinarji in dodajajo, da je poškodovano žival treba čimprej peljati v ambulanto, kjer bodo rano oskrbeli, zašili in preverili morebitne druge poškodbe. 

Žival naj bo v senci

V času najhujše pripeke je priporočljivo pse in druge živali zadrževati v senci z veliko sveže vode in živali ne spodbujamo k  fizičnem delu in naporom. Tudi na sprehode se v vrhuncu poletja raje odpravimo zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko se ozračje že blago ohladi.

Zelo pomembno je, da se živali poleti ne pušča v zaprtih avtomobilih, saj se avtomobili poleti hitro segrejejo na žgoče temperature, ki so za živali lahko hitro usodne:

"Pregretost živali se kaže s sopenjem, povečanim slinjenjem, pordelimi dlesnimi in povišano telesno temperaturo. Toplotni šok je posledica dalj časa trajajoče pregretosti. Živali postanejo mirne, dlesni so suhe in rdeče, običajno obležijo. V tem trenutku je pomembno hitro ukrepanje, saj drugače žival precej hitro pogine."

Piki žuželk in ugrizi kač

V Sloveniji kače niso strupene za ljudi, vendar lahko ugriz ogrozi življenje psa. Mnoge žuželke, čeprav nestrupene, lahko povzročijo neprijetna in boleča mesta ugriza. Slina žuželk lahko povzročijo tudi alergično reakcijo, ki je za psa lahko življenjsko ogrožujoča: "V primeru pika ali ugriza, psa dvignemo v naročje, saj nadaljnja fizična aktivnost pospešuje cirkulacijo, in se čim hitreje odpravimo do veterinarja, " svetujejo na veterinaski ambulanit Noe.

Festival za ljubitelje živali bo 11. junija med 9.00 in 16.00 v Češminovem parku v Domžalah. VSTOP BO PROST.

Na festivalu boste spoznali živali, kot so konji, živali s kmetije, ptice, kače, kuščarje, številne terapevtske živali in službene pse ter službene konje. Videli boste mnogo pasjih disciplin, lahko se boste udeležili izobraževalnih delavnice, za otroke bo organiziran lov na zaklad, na voljo bodo tudi mnoge prodajne stojnice. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.