Slovenija
69 ogledov

Prehranske pakete bodo začeli razdeljevati sredi decembra

Stajerska 10.12.10, paket, rdeci kriz, humanitarno, foto: gregor katic Gregor Katič
Slovenska karitas ter Rdeči križ bosta imela polna skladišča. Hrano za socialno najbolj ogrožene bodo začeli razdeljevati po 15. decembru.

S pomočjo Sklada za evropsko pomoč je ministrstvo za delo najbolj ogroženim zagotovilo več kot 2000 ton hrane, vredne 1,3 milijona evrov. Hrano bo mogoče prevzeti po 15. decembru, razdelevala pa jo bosta Rdeči križ Slovenije (RKS) in Slovenska karitas.

Moka, testenine, riž in olje

V centralna skladišča organizacij bodo dobavili 388 ton pšenične moke in 455,5 tone nejajčnih testenin, 263 ton riža in 148.000 litrov jedilnega rafiniranega sončničnega olja.

Hrana bo po navedbah podpredsednice RKS Irene Nečemer šla v tri logistične centre v Ljubljani, Mariboru in Postojni, od tam pa bodo dobrih tisoč ton razdelili na 56 območnih združenj RK. Poudarila je, da jim pri razdeljevanju hrane pomagajo številni prostovoljci, in zagotovila, da bo hrana šla v roke pomoči potrebnim. Lani je RKS po navedbah Nečemerjeve s hrano pomagal 156.442 socialno ogroženim osebam.

Tudi Slovenska karitas je lani po besedah generalnega tajnika Imreta Jerebica s hrano pomagala več kot 150.000 ogroženim posameznikom, predvsem starejšim. Več kot tisoč ton hrane bodo dobavili v šest škofijskih, od tam pa bo šla v 380 župnijskih karitas. "Hrana je prišla v pravem predprazničnem času in v prid dostojanstva ljudi," je med drugim poudaril Jerebic.

Obe humanitarni organizaciji sicer ugotavljata, da se število socialno ogroženih v Sloveniji iz leta v leto povečuje in ocenjujeta, da bo prehranske pakete tokrat prejelo okrog 300.000 najbolj ogroženih oseb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.