Zdravje > Aktualno
109 ogledov

“Prehranskih dopolnil ne svetujemo”

Prehlad Imunoglukan Žurnal24 main
Virusna obolenja so že na poti; do njih vedno pride, ko nas po počitnicah obveznosti spet vrnejo v šole in službe. Kako se jim izogniti in kako se najbolje pripraviti na zimo?

Vedno, ko se končajo počitnice, ko se spet pomešamo v vrtcih, šolah in službah, pride do razmaha virusnih obolenj,” za naš portal pove zdravnica splošne medicine dr. Nena Kopčavar Guček, ki doda, da gre za povsem običajen vsakoletni pojav.

Povečanega števila obiskov v naših ambulantah še ni, so pa viroze povsem običajen pojav za ta čas in zagotovo se bodo prej ali slej pojavile v večjem številu. V naših ambulantah ta pojav običajno zaznamo konec septembra,” pa doda pediatrinja Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Aleksandra Plut.

Obe izpostavita predvsem preventivo. Dr. Kopčavar Gučkova izpostavi tako imenva tri stebre dobrega zdravja: “Dovolj spanja, zdrava, bogata in mešana prehrana ter redno gibanje. V kolikor bomo skrbeli za te tri stebre zdravja, bomo dobro pripravljeni na zimo,” izpostavi.

Prehranski dodatki niso potrebni

Omenjene tri stebre omeni tudi pediatrinja Plutova, ki jo vprašamo, glede prehranskih dodatkov za otroke. So ti res nujno potrebni, da bi otroke kar najbolje pripravili za prihajajoče obdobje virusnih obolenj?

Menim, da so ti tako imenovani prehranski dodatki predvsem modna muha. Osebno jih staršem ne svetujem. Otroci, ki uživajo vso hrano, torej tako sadje kot zelenjavo, meso in vse ostalo, otroci, ki so dovolj na svežem zraku in se dovolj gibajo, the dodatkov ne potrebujejo,” je prepričana.

Izpostavi, da pri takšnih otrokih imunski sistem sam poskrbi za primerno obrambo. Na vprašanje, ali se v primeru uporabe omenjenih dodatkov imunski sistem “poleni”, pravi, da sicer ne, a je po njeni oceni kar vnaprejšnje jemanje nekih dodatkov povsem nepotrebno. “Gre za marketinške prijeme, ki starše skoraj prisilijo v to, da otrokom dajejo te dodatke, ki pa so, kot že rečeno, v primeru zdravega otroka povsem nepotrebni.

V primeru, da je otrok nagnjen k obolevanju, da je izbirčen pri prehrani, da se ne giba dovolj, šele takrat naj se starši bodisi z zdravnikom bodisi v lekarni posvetujejo o tem, ali mu bodo dodajali vitamine v obliki prehranskih dodatkov, še svetuje Plutova. 

Čebulno oblačenje

Danes zjutraj so se temperature spustile le na nekaj stopinj nad ničlo, čez dan se je ogrelo nad 20 stopinj Celzija. “Priporočamo tako imenovano čebulno oblačenje. Zjutraj se je potrebno toplo obleči, čez dan pa obleko prilagoditi temperature. Vedno se prilagajamo temperaturi, ne letnemu času,” izpostavi pediatrinja Plutova.

Meni, da stari rek, ki so ga znale povedati babice, torej, da je potrebno jeseni ostati dolgo “slečen”, spomladi pa dolgo “oblečen”, ni najboljša popotnica do trdnega zdravja, saj so temperature tiste, ki nas morajo voditi pri izbiri svoje in otrokove garderobe.

Prihodnje dni se bo precej shladilo, kar pišemo v članku "Prvi jesenski dan: Močni nalivi in nizke temperature". Ne pozabite torej na "čebulno" garderobo!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.