Slovenija
224 ogledov

Prek mobilne aplikacije in Googla do zdravnika

zdravnik rentgen izvid Shutterstock
S klicem, videom ali mobilno aplikacijo do zdravnika? Brez problema. Pri nas svetovanje osebnega zdravnika prek e-pošte in telefona krije zavarovanje.

Že kar ustaljen rek "to bo pa treba pri zdravniku pokazat" je v zadnjih letih dobil še drug pomen, saj je do zdravniškega nasveta v nekaterih primerih mogoče priti tudi brez pregleda v živo.

Poleg že uveljavljenih spletnih forumov je v zadnjem letu spletni velikan Google v Združenih državah Amerike začel ponujati plačljivo svetovanje zdravnikov prek video pogovorov. Da bi dopolnil nejasne samodiagnoze spletnih iskalcem, jim na podlagi iskanja njihovih simptomov, ponudi možnost spletnega klepeta z Googlovim zdravnikom oziroma predlaga, da naj obiščejo svojega zdravnika.

Svetovanje na daljavo je omejeno

Kljub temu, da naj bi video pogovori z Googlovimi zdravniki preprečili nejasnosti, pa zdravstveno svetovanje na daljavo velikokrat ni mogoče in je edini nasvet, ki ga lahko zdravniki podajajo le, da naj jih pacienti obiščejo zdravnika. Zdravnica družinske medicine , ki tudi sama svetuje prek spleta, pravi, da je dajanje nasvetov mogoče le v omejenem obsegu: "Ne veš, kako ocenjujejo svojo bolečino, ali povedo vse podatke in se spominjajo vseh bolezni in zdravil."

Kopčavar Gučkova tudi izpostavlja, da je težko bolnikom svetovati, ali gre za zvin ali zlom oziroma za gripo ali angino. Pri kožnih spremembah je s pomočjo zelo dobre fotografije morda še mogoče svetovati. "Pri določenih vrstah težav je takšno svetovanje dovolj koristno, dovolj varno, je pa res, da e-svetovanje in e-zdravje ni za vse primere in za vsakogar. Zdravnik, ki dela na tak način se mora zavedati svoje odgovornosti."  

V Sloveniji zavarovalnica krije svetovanje prek e-pošte in telefona

Čeprav v Soveniji posebnih video klepetov z zdravniki nimamo, pa se lahko za nasvet obrnemo k svojemu osebnemu zdravniku tudi po telefonu ali elektronske pošte. Takšen nasvet pa naj bi v večini primerov že krilo zdravstveno zavarovanje. "Izvajalci zdravstvenih storitev že danes evidentirajo in obračunajo telefonski ali elektronski posvet, ki ga posreduje bolniku zdravnik v ambulanti izbranega osebnega zdravnika tudi kot "kratek obisk" brez pregleda in posega in ga kot takega tudi obračunajo," je pojasnil Damjan Kos z zavoda za zdravstveno zavarovanje.

A po takšnem svetovanju vam osebni zdravnik ne sme predpisati terapije ali pa vas napotiti k specialistu, zato je potreben pregled.

App | Avtor: Print screen Print screen
Tudi zdravniki po nasvet na splet

Že dobro leto je v ZDA – v večini evropskih držav pa kakšen teden - na voljo tudi mobilna aplikacija, ki omogoča zdravnikom posvetovanje o njihovih pacienti. Ameriški mediji so aplikacijo Figure 1. označili za nekakšen zdravniški Instagram. Le zdravniki imajo tako možnost naložiti fotografije, na primer rentgenskih posnetkov, fotografij različnih poškodb… in svoje kolege vprašati za mnenje. Ostali uporabniki si fotografije in izmenjavo mnenj lahko le ogledamo.

Čeprav naj bi identiteta bolnika in kraja posnetka ostala anonimna, pa uporaba takšne aplikacije še vedno zbuja kar nekaj vprašanj glede pravice pacienta do zasebnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.