• Sre 17 do 28 °C
  • Čet 19 do 24 °C
  • Pet 18 do 24 °C
več na vreme.net

Pomembno odkritje

0 komentarjev

Prelomno odkritje v zdravljenju raka na dojkah

Britanski znanstveniki odkrili 93 genov, ki v primeru mutacije povzročajo rakave tumorje. Odkritje je pomemben mejnik pri odkrivanju novih zdravil za zdravljenje raka na dojkah.

V. L. , STA / London

 

Za rakom dojke najpogosteje umirajo ženske med 50. in 70. letom

Znanstvenikom je uspelo dognati genetske dogodke, ki povzročajo raka na dojkah. Največja tovrstna študija velja za mejnik glede zdravljenja in preventive raka na dojkah

  •  

    Kako nastane rak na dojkah?

    Gre za kopičenje napak na genih. Ko je kombinacija napak prava, se celica spremeni v rakasto. Za normalne celice je značilno, da ostajajo na mestu, kjer so zrasle, da nekaj časa živijo, nato propadejo in jih nadomestijo nove.Rakave celice pa taki kontroli uidejo, postanejo "nesmrtne". To pomeni, da se začnejo nebrzdano razmnoževati in kopičiti (nastane tumor, zatrdlina) ter vraščati v sosednja tkiva. Čez čas maligne celice prodrejo tudi v mezgovnice in žile ter po limfnem in krvnem obtoku v različne organe, kjer nastanejo novi tumorji (zasevki, metastaze). 

Znanstvenikom je namreč uspelo ugotoviti skorajda vse genetske napake, ki povzročajo, da zdravo tkivo v dojkah postane rakavo, je objavljeno v reviji Nature.

Z raziskavo so znanstveniki sedaj bliže popolni sliki genetskih sprememb v srčiki raka na dojkah in ključnih bioloških procesih, ki se dogajajo v celicah in privedejo do bolezni, poroča nemški Deutsche Welle.

V človeškem genomu je okoli dvajset tisoč genov. Sedaj se je izkazalo, da je med njimi 93 takih, ki v primeru mutacije običajne celice v dojkah spremenijo v rakave celice. Nekatere so odkrili že prej, zdaj pa menijo, da so dobili dokončen seznam, navaja britanski BBC.

"To je pomemben podatek," je dejal direktor Sanger Institute v Cambridgeu, profesor Mike Stratton, ki je vodil raziskavo. Hkrati je opozoril, da bo trajalo vsaj desetletje, da bodo nova zdravila dosegla tudi bolnice.

 

"Raki so goljufive zveri, ki lahko razvijejo odpornost na nove vrste zdravljenja, tako, da sem na splošno optimističen, a gre za zmerni optimizem," je še dejal Stratton.

Znanstvenica Serena Nik-Zainal iz Sanger Institute je ocenila, da je bil storjen korak bližje k bolj osebni preventivi in zdravljenju raka.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima