Slovenija
28 ogledov

Zbolela bo polovica vseh moških

Onkološki inštitut Saša Despot
Preventiva. Ker so ljudje vabilo na pregled zavrgli, niso odkrili okoli 800 primerov raka. Manj obolelih. Pojav raka materničnega vratu se je v osmih letih zmanjšal za dobro tretjino.

Glede na trenutne trende lahko pričakujemo, da bo med rojenimi leta 2009 za rakom do 75. leta starosti zbolel eden od dveh moških in ena od treh žensk, ugotavljajo na onkološkem inštitutu (OI).

Vodja epidemiologije in registra raka na OI Maja Primic Žakelj opozarja, da pet najpogostejših vrst raka pri nas obsega kar 59 odstotkov vseh novih primerov rakavih bolezni, to pa so kožni rak razen melanoma, raki debelega črevesa in danke, prostate, pljuč ter dojke. Za dva od najpogostejših vrst raka imamo uspešne presejalne programe.

Vse več obolelih

Leta 2009 so odkrili 1.569 novih primerov raka debelega črevesa in danke, leto prej pa 1.450, kažejo podatki iz Registra raka RS. "Glede na porast pojavljanja in glede na to, da gre za bolezen, ki jo je z odkrivanjem predrakavih sprememb (polipov) mogoče preprečiti, v zgodnji fazi pa uspešno ozdraviti, je modro sodelovati v presejalnem programu Svit," pravi vodja komuniciranja programa Svit Marjeta Keršič Svetel. Odzivnost vabljenih je vsako leto večja; leta 2009 je bila 39-odstotna, lani 62-odstotna.

V prvi presejalni krog programa Svit so od aprila 2009 do marca 2011 povabili 536.612 moških in žensk, starih od 50 do 69 let. Skupaj se je odzvalo 56,28 odstotka ljudi, testiranih pa jih je bilo 49,11odstotka. Zaradi pozitivnega izvida (ugotovljena kri v blatu) je kolonoskopijo opravilo 13.905 ljudi, raka so odkrili pri 864. "Eden od pomembnih ciljev programa je odkrivanje raka v zgodnji fazi nastanka. Enainsedemdeset odstotkov rakov, odkritih v okviru prvega kroga, je bilo v zgodnji fazi, ko je zdravljenje učinkovito in cenejše," pravi Keršič Svetelova.

"Če vemo, da je program Svit v prvem krogu ob 49-odstotni presejanosti odkril 864 primerov raka, to pomeni, da približno enakega števila nismo odkrili, ker so ljudje vabilo zavrgli," opozarja. Dodaja, da številni verjetno svoje bolezni ne bodo zaznali ali odkrili, dokler ne bo prepozno.

Programa Dora in Zora

V Sloveniji je pri ženskah najpogostejši rak dojke, za katerega imamo državni presejalni program Dora. Lani so slikali 25.121 žensk, kar je za dobro petino več kot leto prej. Do začetka februarja so raka dojke odkrili pri 119 ženskah. Udeležba je bila glede na vse povabljene v presejalni program 70-odstotna. Po najnovejših podatkih iz registra raka je bilo leta 2009 novih primerov raka dojke 1.137. Leto prej je za to boleznijo zbolelo 1.146 žensk in devet moških, umrlo je 435 žensk in pet moških.

Pogostost raka materničnega vratu pa se je v prvih osmih letih delovanja državnega programa Zora zmanjšala za dobro tretjino. Z 210 novih primerov leta 2003 se je zmanjšala na 138 novih primerov leta 2011. V zadnjem triletnem obdobju od leta 2009 do lani se je sicer presejalnega pregleda udeležilo nekaj več kot 70 odstotkov vseh žensk, starih od 20 do 64 let.

 

Maja Primec Žakelj, vodja epidemologije  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Miniintervju: Zaradi negativnih posledic le priložnostno testiranje

Bi bilo smiselno uvesti še kakšen preventivni program poleg Dore, Zore in Svita?
Za zdaj še ni dovolj znanstvenih dokazov, da presejanje za kateregakoli od drugih rakov zmanjša umrljivost in da ima več koristi kot škodljivih posledic.

Kaj pa presejalni program za raka prostate?
Veliko se govori o uvedbi organiziranega presejalnega programa za raka prostate. Moškim naj bi določali raven za prostato specifičnega antigena. Posledica nekritične rabe tega testa je v Sloveniji v zadnjih letih prava epidemija raka prostate, saj je postal najpogostejši med raki pri moških in je na prvem mestu zamenjal pljučnega raka. Glede na številne negativne posledice večina javnozdravstvenikov v Evropi svetuje, naj se ta test uporablja le za priložnostno testiranje tistih moških po 50. letu, ki so seznanjeni z negativnimi posledicami.

Zakaj pojavnost raka prostate pri moških tako raste?
Najpomembnejša razloga sta po eni strani zmanjševanje števila kadilcev in s tem zmanjševanje pogostosti pljučnega raka, ki je bil najpogostejši moški rak, po drugi strani pa staranje prebivalstva, saj je rak prostate najpogostejši med starejšimi moškimi. Število odkritih primerov se veča tudi zaradi boljšega odkrivanja in pogostejših operacij zaradi benigne hiperplazije prostate.

 

Komentarjev 2
  • westal 08:06 02.marec 2013.

    Nateg!

  • Blaž Kočar 23:08 01.marec 2013.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si .