Zdravje > Prehrana
40 ogledov

Premalo soli enako škodljivo kot preveč

Srčni infarkt Profimedias
Študija, objavljena v reviji Lancet ugotavlja, da tudi pomanjkanje soli v telesu zvišuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.

Raziskovalci s analizirali podatke iz zdravstvenih kartotek več kot 130 tisoč ljudi iz kar 49 držav in vnos soli primerjali s stopnjo srčnih napadov in kapi. Ugotovili so, da je stopnja višja med moškimi, ki zaužijejo premalo soli. To je manj kot tri grame na dan, kar je ena čajna žlička.

Vodja študije Andrew Mente z medicinskega oddelka na z Univerze McMaster v Kanadi tako priporoča, da vnos soli zmanjšajo le tisti, ki bolehajo za visokim krvnim tlakom.

Slovensko priporočilo do pet gramov na dan

sol | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Priporočeni dnevni odmerek soli se sicer od države do države razlikuje. V Združenih državah Amerike jo priporočajo 2,3 gramov na dan, v Veliki Britaniji ne več kot šest,  v Sloveniji pa je priporočljiva količina do pet gramov soli na dan.

Mente sedaj ugotavlja, da so tovrstna priporočila v nekaterih državah prenizka. "Naši podatki poudarjajo pomen zmanjšanja vnosa soli pri ljudeh, ki trpijo zaradi visokega krvnega tlaka," je pojasnil vodja raziskave.

"Naša analiza pripelje do vprašanja, kako je s priporočili o po našem mnenju prenizkem vnosu, saj gredo na račun splošne populacije. Zmerna uporaba je veliko bolj primerna," je dodal drugi avtor raziskave Martin O'Donnell.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.