Šport > Nogomet
64 ogledov

City "okradel" srake, triler osmih golov Liverpoolu

Hazard Hull City Chelsea Premier League Anglija liga prvenstvo
1/31
Reuters
Manchester City je na kontroverzni tekmi zdržal za zmago pri Newcastle Unitedu, ki so mu sodniki razveljavili navidez regularen gol (2:0). Meščani so z vrha zrinili Chelsea, potem ko so modri že v soboto premagali Hull City (2:0). Petarda Liverpoola pri Stoku (5:3).

Žvižgi so se po St James' Parku razlegli po zadnjem žvižgu sodnika Mika Jonesa, ki je z razveljavljenim golom Newcastle Unitedu pokvaril morebitni povratek za presenetljivo zmago (ali vsaj točko) proti znova vodilnemu Manchester Cityju.

Sinje modri so slavili z goloma Edina Džeka v prvem in Álvara Negreda v sodnikovem podaljšku drugega polčasa, toda tekma se je zlomila že v 34 minuti, ko je izjemen volej Cheicka Tiotéja končal v mreži za 1:1, sodnik Jones pa je veselje domačih "srak" po posvetovanju s pomočnikom prekinil z razveljavitvijo zadetka.

Oviral pogled vratarja

Sodnika sta prišla do zaključka, da je Yoan Gouffran, ki je stal v prepovedanem položaju le nekaj metrov od golove črte, vplival na igro. Kot pravi pravilnik mora igralec za kaj takšnega ovirati pogled vratarja, v tem primeru pa je imel Joe Hart veliko sreče, da je ostalo pri izidu iz osme minute.

Takrat je Džeko po podaji letos navdušujočega Aleksandra Kolarova brezhibno premagal vratarja Tima Krula, po pritisku črno-belih v drugem polčasu pa je v sedemminutnem dodatku (tekma je bila dolgo prekinjena zaradi očitno hujše poškodbe kolena Samirja Nasrija) Negredo pobegnil obrambi in Krula iz drugega poskusa premagal za končnih 2:0.

Pardew opsoval Pellegrinija

City se je z novo zmago spet zavihtel na vrh Premier League pred ponedeljkovo tekmo Arsenala pri Aston Villi. Sinje modri so Newcastle premagali že desetič zapored v vseh tekmovanjih, potem ko so proti njim samo v letošnji sezoni slavili že po enkrat v prvenstvu in ligaškem pokalu.

Zanimivo je bilo tudi ob zelenici, kjer sta se v kratko izmenjavo psovk zapletla stratega Alan Pardew in Manuel Pellegrini. Anglež, ki ima za seboj že dolgo zgodovino prerekanj in prerivanj s kolegi, je na videoposnetku, ki z veliko hitrostjo že osvaja medmrežje, Čilencu zabrusil: "Zapri, jeb**a stara pi**a!"

Liverpool na neverjetni tekmi zabil petardo

Triler z osmimi goli je navdušil navijače na stadionu Stoke Cityja, zadovoljnejši pa so bili na koncu tisti, ki so bili odeti povsem v rdeče. Njihov Liverpool je eni najgrših barvnih kombinacij zadnjih let znova slavil z zadetkoma Luisa Suáreza, ki je zdaj že pri 22. golih za letošnjo sezono.

Po avtogolu Ryana Shawcrossa in vodilnem zadetku Urugvajca se je Stoke vrnil prek nekdanjih "Redsov" Petra Croucha in Charlieja Adama ter izenačil do polčasa. Kmalu po začetku nadaljevanja je Steven Gerrard na svoji 650. tekmi za klub uspešno izvedel najstrožjo kazen po prekršku nad Raheemom Sterlingom, rezervist Daniel Sturridge pa je takoj po povratku po poškodbi zabil za petardo.

Valencia Manchester United Swansea City | Avtor: Reuters Reuters

United v četrto do prve zmage v 2014

Aktualni prvak Manchester United je v letu 2014 izgubil prve tri tekme z izidom 1:2, v FA pokalu jih je pretekli konec tedna ustavil tudi današnji nasprotnik Swansea City. Tokrat so varovanci Davida Moyesa zaigrali precej bolje in predvsem bolj agresivno in se "labodom" maščevali za izpad iz najstarejšega tekmovanja na svetu. Oba trenerja nista mogla računati na udarne napadalne moči. Pri domačih sta zaradi poškodb manjkala Wayne Rooney in Robin van Persie, Michael Laudrup pa je moral enajsterico sestaviti brez Michuja.

Do prve priložnosti na Old Traffordu so prišli domači v 6. minuti, Nemanja Vidić je odbitek po predložku s prostega strela poslal visoko čez gol Gerharda Tremmela. Že pet minut kasneje je bil Man Utd še bližje vodstvu. Prosti strel iz ugodnega položaja je izvajal Adnan Januzaj in zadel prečko. Na naslednjo večjo možnost za zadetek smo čakali do 34. minute. Po predložku Patrica Evraja je Antonio Valencia žogo za udarec nastavil Darrenu Fletcherju, Škot je meril previsoko.

Hitro je United zapretil še enkrat. Tokrat bi Danny Welbeck skorajda moral zadeti, a je močno podajo Rafaela nadgradil le s strelom mimo gola. V 39. minuti je prvič konkretneje zapretil tudi Swansea. Alejandro Pozuelo je v kazenskem prostoru našel Jonja Shelveya, nekdanji član Liverpoola pa je meril mimo daljše vratnice Davida de Gee.

V drugem delu Vragi spomnili na "stare" čase

Že takoj na začetku drugega polčasa pa je United zasluženo povedel, čeprav je imel v prvih 45 minutah le 35-odstotno posest žoge. Januzaj je poslal visok predložek z leve, najvišje je skočil Shinji Kagawa, katerega strel je Tremmel odbil, a le na noge Valencie, Ekvadorcu pa s treh metrov ni bilo težko zabiti.

Rdeči vragi so v drugem delu zaigrali precej bolj agresivno in po nekaj zapravljenih polpriložnostih in še enem zgrešenem poskusu Shelveya na drugi strani, so prednost podvojili v 59. minuti. Odbito žogo po predložku z desne je proti vratom usmeril Evra, udarcu Francoza (ki bi šel mimo gola) je smer spremenil Welbeck in zadel še šestič na zadnjih šestih prvenstvenih tekmah.

Tudi tretji gol Uniteda ni bil daleč, toda ostrega predložka Kagawe Chris Smalling iz bližine ni uspel pospraviti v mrežo. V 70. minuti bi Valižani kaj lahko znižali, do povsem neoviranega strela z glavo je prišel Jordi Amat, ki pa je meril preveč po sredini vrat.

Spet odmevalo: "United, United ..."

Gledalci na Old Traffordu so po dolgem času svojim ljubljencem namenjali vzklike odobravanja. Le-teh bi bilo še več, če bi Kagawa v 77. minuti dokončno odločil zmagovalca. Januzaj je s podajo v prostor zaposlil Rafaela, Brazilec je pred vrati našel osamljenega Japonca, slednji pa je preveč okleval in ni uspel zadeti, čeprav je že "položil" gostujočega vratarja.

Do konca večjih pretresov ni bilo in United je z enajsto zmago obdržal stik z vodilnimi moštvi, Swansea pa je z desetim porazom vse bližje boju za obstanek. 

Eden je Hazard: Chelsea na vrhu, Everton četrti

Gola Edena Hazarda in Fernanda Torresa sta v drugem polčasu prinesla zmago Chelseaju na gostovanju pri tigrih Hull Cityja, belgijski reprezentant pa je tako utišal govorice, ki so ga v zadnjih dneh povezovale s selitvijo v Paris Saint-Germain, za katerega je navijal kot otrok.

Hazard je z devetim golom sezone zadel za vodstvo modrih v drugem delu srečanja, Torres pa je na 200. tekmi v Premier League okrogli jubilej kronal z brezhibnim zaključkom. Chelsea je s tekmo več prehitel Manchester City, ki v nedeljo gostuje pri Newcastle Unitedu, za novo leto vodilni Arsenal pa bo odgovarjal šele v ponedeljek v Birminghamu.

Korenu slabe pol ure

To je bila četrta zaporedna ligaška zmaga varovancev Joséja Mourinha, ki Hullu pred dvema odločilnima udarcema niso pustili dihati. Robert Koren je v igro vstopil šele sredi drugega dela, ko je vratar Allan McGregor z obrambo sezone že ustavil Oscarja z neposredne bližine, nič pa ni mogel storiti v 56. minuti, ko sta David Luiz in Ashley Cole z lepo akcijo v priložnost poslala Hazarda, ki v svojem izmuzljivem slogu ni grešil.

Petr Čech na drugi strani ni imel resnega dela pri svoji 150. tekmi Premier League, na kateri ni prejel gola, Torres pa je le še potrdil zmago nekaj minut pred iztekom rednega dela. Vse oči so bile vseeno uprte v Hazarda, ki je znova upravičil Mourinhovo zaupanje in besede, da ga ne bi prodal niti za sto milijonov funtov.

McGregorjevi čudeži premalo

Prvi strelec Chelseaja je po preigravanju hladnokrvno zabil še en odločilen zadetek za moštvo s Stamford Bridga in zdi se zares nemogoče, da bi ga Mourinho spustil iz rok že januarja. Razen prerojenega (in zdaj tudi ostriženega) Toma Huddlestona domači niso imeli razpoloženega igralca, čeprav je prvi strel tekme sprožil prav Ahmed Elmohamady, ki je velikokrat nadigral Cola na boku, a ni uspel storiti nič konkretnejšega.

Hull bi lahko tudi vodil pred polčasom, ko je Yannick Sagbo po prestreženi podaji Johna Terryja s kakšnih desetih metrov zgrešil gostujoča vrata. Le "pantersko" posredovanje McGregorja je po akciji Hazarda in Ramiresa ter izvrstnem strelu Oscarja nato rešilo domače, škotski vratar pa je ustavil tudi dober poskus Luiza s prostega strela.

Preboj je Chelseaju uspel v drugem polčasu, ko je Hazard v zdaj že svojem tradicionalnem prodoru odlašal s strelom in nato mirno zadel v malo mrežico. Razen prostega strela Huddlestona Hull praktično ni več pretil, medtem ko je Willian začel iskati luknje v njihovi obrambi, ki je odločilno klonila v 87. minuti. Oscar je že prej zapravil novo lepo priložnost, nato pa je Torres ob sinu domačega trenerja Alexu Brucu zadržal žogo in z močnim strelom odločil tekmo.

Defoe zabija poslovilne gole

Začetek kariere kot stalni trener Tottenhama se je nadaljeval v zmagovitem slogu za Tima Sherwooda, čigar Spursi so doma po polčasu brez golov uspeli streti mestne sosede Crystal Palace (2:0). Drugi gol na tekmi je po vodilnem Christiana Eriksena zabil odhajajoči Jermain Defoe, ki je v petek potrdil, da se seli v Toronto.

Jason Puncheon bi lahko po prekršku Mouse Dembéléja nad nekdanjim topničarjem Marouanejem Chamakhom sicer že v osmi minuti zadel za vodstvo gostov, a z eno najslabše izvedenih najstrožjih kazni zadnjih let zadel sedeže visoko za golom White Hart Lana. Eriksen je nato kmalu po začetku drugega polčasa zadel za vodstvo Spursov, ko je po dolgi žogi Emmanuela Adebayorja zaključil mimo Juliana Speronija.

Defoe Tottenham Crystal Palace Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Defoe je na eni zadnjih tekem pred domačimi navijači prišel na zelenico kot rezervist in spet zasenčil pregrešno dragega Roberta Soldada z lepim zadetkom za 2:0. Angleški reprezentant je po podaji Aarona Lennona z bliskovitim strelom premagal Speronija in Sherwoodu prinesel še četrto zmago na zadnjih petih tekmah.

Everton spet pred mestnimi tekmeci

Pred tekmo Liverpoola je poleg Spursov mestne tekmece uspel prehiteti tudi Everton, ki je na Goodison Parku zanesljivo slavil proti Norwich Cityju (2:0). Izjemen gol od daleč izkušenega Garetha Barryja je modrim prinesel vodstvo po dobrih 20 minutah igre, nekdanji kapetan Aston Ville in Manchester Cityja pa je tako zabil svoj jubilejni 50. gol v angleški elitni ligi.

Varovanci trenerja leta Roberta Martíneza so na odločilno prednost pobegnili kmalu po začetku drugega polčasa, ko je reprezentanta Johna Ruddyja premagal še en reprezentant, tokrat belgijski Kevin Mirallas, ki je zadel z izvrstnim prostim strelom.

West Ham spet med živimi

Do pomembne zmage na dnu sta prišla še Sunderland in West Ham United. Rdeče-beli so visoko slavili pri Fulhamu s hat-trickom Adama Johnsona (4:1), pravo dramo pa so spremljali navijači v Cardiffu, kjer so "kladiva" prišla do prepotrebne zmage v boju za obstanek (2:0). Ole Gunnar Solskjær je po mikrofonu pred tekmo nagovoril domače navijače, ki pa niso mogli biti zadovoljni.

Tekma se je končala z večminutno zamudo zaradi hude poškodbe Guyja Demela, ki je po trku z novim soigralcem Rogerjem Johnsonom po prvih informacijah utrpel zlom komolca. Prekinitev je bolj koristila Londončanom, ki so po podaji Matta Jarvisa povedli z golom Carltona Cola, kljub igranju z deseterico po izključitvi Jamesa Tomkinsa pa je v zadnjih kolih porozna obramba Uniteda zdržala. Točke je v London dokončno odpeljal zadetek Marka Nobla globoko v sodnikovem dodatku.

Angleška liga, 21. kolo:

Hull City : Chelsea 0:2 (0:0)
Hazard (56), Torres (87)
Koren (City) je igral od 67. minute.

Cardiff City : West Ham United 0:2 (0:1)
Cole (42), Noble (90)
RK: Tomkins (73/United)
Velikonje (City) ni bilo v ekipi.

Everton : Norwich City 2:0 (1:0)
Barry (23), Mirallas (59)

Fulham : Sunderland 1:4 (0:2)
Sidwell (52); Johnson (29, 69, 85/11-m), Ki (41)

Southampton : West Bromwich Albion 1:0 (0:0)
Lallana (66)

Tottenham Hotspur : Crystal Palace 2:0 (0:0)
Eriksen (50), Defoe (72)
Puncheon (Palace) je v 8. minuti zapravil enajstmetrovko.

Manchester United : Swansea City 2:0 (0:0)
Valencia (46), Welbeck (59)
Zabreta (City) ni bilo v ekipi.

Newcastle United : Manchester City 0:2 (0:1)
Džeko (8), Negredo (90)

Stoke City : Liverpool 3:5 (2:2)
Crouch (39), Adam (45), Walters (85); Shawcross (5), Suárez (32, 71), Gerrard (51/11-m), Sturridge (87)

Ponedeljek ob 21.00:
Aston Villa - Arsenal

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.