Šport > Nogomet
20 ogledov

"Oxov" dvojček vrnil Arsenal na vrh pred derbijem

Bardsley Manchester United Sunderland ligaški pokal
1/22
Reuters
Liverpool je na prvi od dveh nedeljskih tekem Premier League proti West Bromu zapravil priložnost za resnejše približanje Chelseaju, ki ga v ponedeljek čaka derbi pri Manchester Cityju (1:1). Arsenal na vrh z dvema goloma Alexa Oxlada-Chamberlaina (2:0).

Londonski Arsenal, najdlje vodeča ekipa letošnje sezone Premier League, se je vrnila na vrh lestvice z zmago na mestnem derbiju proti Crystal Palacu, oba gola na stadionu Emirates pa je prispeval angleški reprezentant Alex Oxlade-Chamberlain, ki se je šele dobro vrnil po poškodbi.

Topničarji so na vrhu zamenjali Manchester City, ki ga doma šele v ponedeljek čaka derbi s tretjeuvrščenim Chelseajem.  Oxlade-Chamberlain je ob hudi poškodbi Thea Walcotta, ki je že končal sezono, prebudil angleške upe pred brazilskim mundialom, a ga je trener Arsène Wenger tokrat za razliko od prejšnjih tekem v severnem Londonu postavil v zvezno vrsto.

Rešitelj po petih mesecih

Tam je "The Ox" pokazal vse svoje veščine kljub temu, da še ni stoodstotno pripravljen po dolgotrajnih težavah s poškodbo in z delikatnim strelom v 47. minuti zadel za vodstvo Arsenala, po kombinaciji z Olivierjem Giroudom pa je dobrih 15 minut pred iztekom rednega dela natančno postavil končni izid.

20-letni Oxlade-Chamberlain, pet mesecev je bil odsoten zaradi resne poškodbe kolena, ki jo je utrpel na prvi domači tekmi sezone, je trmasto obrambo Palaca "odklenil" z lepim strelom prek vratarja Juliana Speronija in tako izkoristil podajo Santija Cazorle. Na drugi strani je vratar Wojciech Szczesny že prej dobro ustavil strel z glavo Camerona Jeroma, Oxlade-Chamberlain pa je za končnih 2:0 po podaji Girouda pobegnil zadnji vrsti mestnih tekmecev in matiral Speronija.

Wenger je za razliko od tekme v Southamptonu, kjer je Arsenal izgubil pomembni točki, poleg Angleža od prve minute v postavo vrnil tudi Lukasa Podolskega, medtem ko je novi vezist Kim Källström v klub že prišel poškodovan in ni bil na voljo francoskemu strokovnjaku. 

Touré podaril točki WBA, L'pool nič bližje vrhu

Velika napaka branilca Koloja Touréja je drago stala Liverpool, ki je povedel na gostovanju pri West Bromwich Albionu, na koncu pa se s stadiona The Hawthorns podal zgolj z remijem.

Starejši od bratov Touré je v 67. minuti povsem nepričakovano in nepotrebno podajal prek lastnega kazenskega prostora, kjer se je do žoge dokopal nekdanji član Liverpoolovega mestnega tekmeca Evertona Victor Anichebe, ki je prestregel žogo in premagal vratarja Simona Mignoleta.

Jubilejni gol Sturridga izzvenel v prazno

Touré se je lahko le držal za glavo, Anichebe pa je slavil izenačujoči gol, ki je razveselil tudi njegove nekdanje delodajalce ob reki Mersey. Liverpool je povedel v 24. minuti, ko je po akciji z Raheemom Sterlingom urugvajski napadalec Luis Suárez povsem samega na drugi vratnici našel svojega kolega iz konice napada Daniela Sturridga, slednji pa je poslal žogo v prazno mrežo.

To je bil že njegov sedmi gol na zadnjih šestih tekmah za rdeče in jubilejni 50. v karieri na tekmah Premier League. Vseeno je bilo to premalo, da bi Liverpool pobegnil Evertonu, ki se mu je po katastrofalnem porazu na mestnem derbiju približal za dve točki.

Tudi trio Mata-Rooney-RvP premalo za vrage

V postavi Manchester Uniteda so začeli trije največji zvezdniki kluba: Robin van Persie, Juan Mata in Wayne Rooney. Kljub temu pa United domače zmage nad Cardiffom ni uspel nadgraditi z zmago na gostovanju, četa Davida Moyesa je klonila pri Stoke Cityju (2:1). 

Junak "lončarjev" je bil Charlie Adam, ki je dosegel oba zadetka za domače. Prvega je zabil s prostega strela v 38. minuti, v 52. pa ekipo pod vodstvom nekadnjega "vraga" Marka Hughesa ponovno povedel v prednost, potem ko je vmes izenačil Van Persie v 47. minuti. Nizozemec je zadel po podaji Mate, škotski vezist pa je odločilni zadetek dosegel po asistenci Marka Arnautovića.

Koren do točke, igral 20 minut 

Hull City je po dveh zaporednih minimalnih porazih na gostovanjih  doma odščipnil točko Tottenhamu (1:1). Shane Long je v uvodu dvoboja "tigrom" zagotovil vodstvo, ki ga je v 62. minuti izničil Paulinho. Robert Koren je prišel na zelenico v 70. minuti srečanja. Everton je ostal blizu mestom, ki vodijo v Ligo prvakov, poem ko je v končnici izvedel preobrat za slavje nad Aston Villo (2:1).

Črne mačke zavile St. James Park v črnino

Na stadionu St. James Park je Tyne-Ware derbi tako kot lani gladko dobil Sunderland. Čeprav je Newcastle še vedno precej višje na lestvici, pa so v lokalnih derbijih na zadnjih tekmah precej uspešnejše "črne mačke". Z enakim izidom (0:3) so v gosteh slavile tudi lani, pod vodstvom Paola di Cania.

Adam Johnson Newcastle Sunderland | Avtor: Reuters Reuters
Tudi tokrat je "The Toon" imel več časa žogo v svoji posesti, a so gostje iz protinapadov vedno znova resno ogrožali Tima Krula. Prvi gol je padel po prekršku Vurnona Anite v kazenskem prostoru nad Philom Bardsleyem, zanesljivi izvajalec enajstmetrovke je bil Fabio Borini. Štiri minute kasneje je do strela po odvzeti žogi prišel Jack Colback, njegov napol blokiran strel je Krul še ubranil, Adamu Johnsonu pa odbitka ni bilo težko pospraviti v mrežo.

V drugem polčasu se ni veliko spremenilo. Johnson je še enkrat zadel vratnico, zmago čete Gusa Poyeta pa je zapečatil Colback po uspešno izvedenem protinapadu "3 na 3" in asistenci Borinija. Sunderlandu bodo dosežene tri točke prišle še kako prav v boju za obstanek, v katerega bodo "črne mačke" najbrž vpletene vse do konca prvenstva.

Carroll asistiral in pordečel

Tudi West Ham je zabeležil pomemben komplet točk. Na Upton Parku je zanesljivo padel Swansea City (2:0). Oba gola je zabil Kevin Nolan, dvakrat mu je podal Andy Carroll. Prav povratnik po poškodbi je zakuhal edino nevšečnost za Sama Allardyca, ko je v drugem polčasu nespametno prejel direkten rdeči karton. 

Angleška liga, 24. kolo:

Newcastle United : Sunderland 0:3 (0:2)
Borini (19/11m), Johnson (23), Colback (80)
Vučkić (Newcastle) ni bil v postavi.

West Ham United : Swansea City 2:0 (2:0)
Nolan (26, 45)
RK: Carroll (59/West Ham)
Zabret (Swansea) ni bil v postavi.

Cardiff City : Norwich City 2:1 (0:1)
Bellamy (49), Jones (51); Snodgrass (5)

Everton : Aston Villa 2:1 (0:1)
Naismith (74), Mirallas (85); Bacuna (34)

Fulham : Southampton 0:3 (0:0)
Lallana (64), Lambert (70), Rodriguez (75)

Hull City : Tottenham Hotspur 1:1 (1:0)
Long (12); Paulinho (62)
Koren (Hull) je igral od 70. minute.

Stoke City : Manchester United 2:1 (1:0)
Adam (38, 52); Van Persie (47)

West Bromwich Albion : Liverpool 1:1 (0:1)
Anichebe (67); Strurridge (24)

Arsenal : Crystal Palace 2:0 (0:0)
Oxlade-Chamberlain (47, 73)

Ponedeljek ob 21.00:
Manchester City – Chelsea

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.