Šport > Nogomet
23 ogledov

Šok: Mou izgubil doma, Borini za čudež in Liverpool

Adebayor Paulinho Tottenham Fulham Premier League Anglija liga prvenstvo
1/11
Reuters
Chelsea je presenetljivo izgubil doma proti Sunderlandu in se morda že poslovil od boja za naslov (1:2). Tottenham je mestnim sosedom Fulhamu zadal boleč udarec v boju za obstanek in jih na kratko pot domov z White Hart Lana poslal z novim porazom (1:3). Ključni tekmi v boju za naslov jutri v Norwichu in v ponedeljek v Manchestru.

Eden od mlajših navijačev Sunderlanda je v Londonu izobesil transparent: "Miracles happen, Gus!" ("Čudeži se dogajajo, Gus!"). Napis, namenjen gostujočemu trenerju Gustavu Poyetu, se je izkazal za preroškega, saj so črne mačke zmagale na Stamford Bridgu in tako prekinile niz Joséja Mourinha, ki je bil z Londončani neporažen na predhodnih 77 domačih prvenstvenih tekmah. Za goste sta zabila Connor Wickham, ki je dvakrat zadel že v sredo proti Manchester Cityju (2:2), in posojeni nogometaš Liverpoola Fabio Borini, ki je zelo razveselil svoje delodajalce z Anfielda. Redsi sedaj Bluesom na vrhu bežijo za dve točki (ob tekmi manj) in jih lahko naslednji teden dokončno izločijo iz boja za naslov.

Mannone spravljal domače v obup

Na Stamford Bridgu je bil Chelsea v prvem polčasu podjetnejši in nevarnejši, a je tudi Sunderland znal zapretiti. Za domače je kmalu po začetku poskusil Willian, toda Vito Mannone je bil kos nalogi. Zato pa je Brazilec v 12. minuti dobro izvedel kot, po katerem je Samuel Eto'o z glavo ugnal vratarja črnih mačk. Zaostanek je prebudil goste in v 18. minuti je Marcos Alonso z razdalje preizkusil Marka Schwarzerja, ki je v golu zamenjal rahlo obolelega Petra Čecha. Avstralec je bil premagan že minuto kasneje, ko je Connor Wickham v mrežo pospravil odbitek. 

Do konca prvega dela je moral Mannone večkrat dobro posredovati, da je ohranil izenačen izid. Z razdalje sta streljala Ramires in Oscar, vedno znova pa je italijanski vratar požel aplavz gostujočih navijačev. Zelo blizu drugega gola je bil Chelsea v zaključku polčasa. Najprej je Eto'o po samostojni akciji nastreljal Mannoneja, podobno je storil tudi Branislav Ivanović, ki je visoko skočil po kotu. S pomočjo fantastičnega vratarja so gostje do premora vzdržali s točko v rokah.

Nadaljevanje ofenzive

Chelsea je na začetku nadaljevanja silovito krenil po izenačenje. Willian je v protinapadu pravočasno oddal do Eto'oja, Kamerunčev plasiran strel pa je zletel mimo daljše vratnice. Londončani so nato zapravili še nekaj polpriložnosti, domače občinstvo pa je postajalo vse bolj nestrpno. Mourinho je reagiral in na zelenico namesto Oscarja poslal Dembo Baja, rešitelja modrih proti PSG in Swanseaju. Slednji se je kmalu znašel v krasni priložnosti, po prodoru ga je odlično našel Willian, vendar je domači napadalec v padcu meril čez gol.

Pred Mannonejem je bilo spet vroče po prodoru Andréja Schürrleja, a še enkrat več se je končalo srečno za goste. Nato pa šok za Chelsea. Po napaki Césarja Azpilicuete je v kazenski prostor prišel hitronogi Jozy Altidore, Američan je po kontaktu z Baskom padel, sodnik Mike Dean pa je pokazal na belo točko, s katere je bil zanesljiv posojeni igralec Liverpoola Fabio Borini. Odločitev Deana je močno vznemirila domačo klop in eden od Mourinhevih pomočnikov je moral na tribuno zaradi protestiranja.

Domači so krenili po izenačenje, nov strel Schürrleja je v kot izbil Mannone. Nato je Chelsea želel enajstmetrovko, ko je žoga v roko zadela Leeja Cattermola. Modri so kot za stavo padali pred vrati Mannoneja, a Dean je ostal neomajen. V šestminutnem dodatku so bili vsi poskusi domačih odbiti in Sunderland je prišel do izjemne zmage, ki ga je popolnoma vrnila v boj za obstanek.

Spursi ne grešijo, Fulham v težavah

Fulham je po porazu pri Tottenhamu, ki si je še izboljšal položaj na šestem mestu v boju za mesto v Evropski ligi, tri tekme pred koncem sezone ostal na robu izpada iz Premier League. Varovanci nemškega stratega Felixa Magatha z obronkov Temze so z dvema zaporednima zmagama nad Aston Villo in Norwich Cityjem obudili sanje navijačev po še eni sezoni med elito, toda 17. Norwich, ki v nedeljo gosti vodilni Liverpool, jim še naprej beži za dve točki.

Strelsko popoldne je na White Hart Lanu v 35. minuti odprl brazilski vezist Paulinho, a je že dve minuti kasneje sam pred vratarja Huga Llorisa prišel nekdanji vezist mestnega tekmeca Chelseaja Steve Sidwell in zadel za 1:1. Sidwell je 15 minut pred koncem zapravil tudi najstrožjo kazen, a so črno-modri takrat že občutneje povedli.

Adebayor Paulinho Tottenham Fulham Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters
Kane in Kaboul dokončala delo

Harry Kane je takoj po začetku drugega polčasa zabil še na svoji tretji zaporedni tekmi, branilec Younes Kaboul pa je v 62. minuti zagotovil nov komplet točk Sprusom, ki so ubranili šesto mesto s svojo 63. točko. Fulham je na lestvici za nameček prehitel tudi Cardiff City, saj Valižani niso izgubili s Stoke Cityjem, Chelsea pa bi lahko vrh lestvice zavzel z zmago nad zadnjim Sunderlandom. Zmaga Tottenhama je pritisnila tudi na Manchester United, ki lovi Spurse s tekmo manj, a v nedeljo odhaja na napeto gostovanje k Evertonu.

Cardiff je proti Stoku uspel priti do morda pomembne točke, s katero je prehitel Fulham pri dnu lestvice na tekmi, ki sta jo zaznamovali dve enajstmetrovki (1:1). Obe sta v velški prestolnici z noge Marka Arnautovića in Petra Whittinghama zadeli cilj, Whittingham je postavil končni rezultat v 51. minuti.

Palace zmagal, Newcastle izgubil petič zapored

Newcastle United je izgubil še petič zapored, potem ko so tudi črno-beli Harisa Vučkića izgubili po zaslugi pozne enajstmetrovke, ki jo je izkoristil prvi strelec Swansea Cityja, reprezentant Slonokoščene obale Wilfried Bony (2:1).

Še naprej navdušuje Crystal Palace z velškim trenerjem Tonyjem Pulisom, saj so "orli" za peto zaporedno zmago tokrat slavili pri mestnih sosedih West Ham Unitedu (1:0). Kapetan Mile Jedinak se je pridružil popoldnevu enajstmetrovk in zadel za zmago, medtem ko se je tekma med Aston Villo in Southamptonom v Birminghamu končala z delitvijo točk (0:0).

Angleška liga, 35. kolo:

Tottenham Hotspur : Fulham 3:1 (1:1)
Paulinho (35), Kane (48), Kaboul (62); Sidwell (37)
Sidwell (Fulham) je v 77. minuti zapravil enajstmetrovko.

Aston Villa : Southampton 0:0

Cardiff City : Stoke City 1:1 (0:1)
Whittingham (51/11-m); Arnautović (45/11-m)

Newcastle United : Swansea City 1:2 (1:1)
Sh. Ameobi (23); Bony (45, 90/11-m)

West Ham United : Crystal Palace 0:1 (0:0)
Jedinak (59/11-m)

Chelsea : Sunderland 1:2 (1:1)
Eto'o (12); Wickham (18), Borini (81/11m)

Nedelja ob 13.00:
Norwich City - Liverpool

Ob 15.05:
Hull City - Arsenal

Ob 17.10:
Everton - Manchester United

Ponedeljek ob 21.00:
Manchester City - West Bromwich Albion

Komentarjev 1
  • JackD 21:14 19.april 2014.

    Kakšen hipokrit.Še pred dobrim tednom se je posmehoval Brendanu Rodgersu, češ da se nekateri trenerji raje brigajo zase in pustijo sodnike na miru. In poglejte ga zdaj!