Šport > Nogomet
24 ogledov

Mou ponorel: City padel po komični napaki obrambe

Januzaj Evra Hernandez Manchester United Stoke City
1/48
EPA
Chelsea je na izjemni tekmi proti Manchester Cityju slavil s srečnim golom Fernanda Torresa v 90. minuti, po katerem so Joséju Mourinhu popustile vse zavore (2:1). Tottenham z enajstmetrovko Roberta Soldada ugnal tigre Roberta Korena (1:0).

Po izenačenem začetku je na dvoboju bogatašev med Chelseajem in Manchester Cityjem začelo "pokati". Serijo priložnosti je odprl Fernando Torres, ki je najprej spomnil na svoje najslabše dni z zgrešenim strelom z le nekaj metrov, žoga je po podaji Ramiresa zletela prek gola že premaganega Joeja Harta.

Toda vedno boljši Španec je svoj povratek v pravo formo potrdil že nekaj minut kasneje, ko je na krilu osmešil Gaëla Clichyja in podal slastno žogo pred gol, kjer jo je v prazno mrežo za svoj prvenec v majici modrih pospravil André Schürrle.

Mojstrovina Agüera odprla nadaljevanje

Varovanci Joséja Mourinha so leteli in Torres bi s fantastičnim strelom z roba kazenskega prostora lahko še povišal rezultat na semaforju, a je po izvrstnem preigravanju Martina Demichelisa zadel prečko. City je odgovoril s poskusoma Sergia Agüera in Yaye Touréja, toda kljub vzpodbudnemu začetku pokazal premalo za vsaj en zadetek.

Trenutek navdiha Agüera je na izvrstni tekmi kljub vsemu prinesel izenačenje že po nekaj minutah drugega polčasa. Argentinec je pobegnil po globinski podaji Samirja Nasrija in z izjemnim strelom pod prečko matiral Petra Čecha, ki je bil ob prebujenem Cityju nato še nekajkrat na resnih preizkušnjah.

City po zmago, a slavil je Mourinho

Gledalci so nato na drugi strani glasno zahtevali najstrožjo kazen po padcu Oscarja v kazenskem prostoru Cityja, a je počasni posnetek pokazal, da se je Pablo Zabaleta verjetno res rahlo dotaknil žoge. Čech je moral ubraniti tudi dober poskus Davida Silve, Mourinho pa je iz igre presenetljivo potegnil Schürrleja in Franka Lamparda (zamenjala sta ju John Obi Mikel in Willian).

Manuel Pellegrini se je v novem duelu s svojim naslednikom pri madridskem Realu Mourinhom odločil tvegati in v igro poslal Jesúsa Navasa. Večjih priložnosti do konca rednega dela vseeno ni bilo – Willian je v 87. minuti s prostim strelom dodobra pretegnil Harta, a je žoga zletela mimo daljše vratnice in vtekajočega Branislava Ivanovića.

Nato pa je praktično iz ničesar Chelsea zadal Cityju smrtni udarec. Po rutinski dolgi žogi, ki bi jo moral zgolj razčistiti, jo je Matija Nastasić poslal mimo lastnega vratarja Harta (nerazumljivo je stekel izven svojega gola), v prazno mrežo pa jo je v padcu pospravil Torres. Mourinho je od veselja skočil kar med navijače. Modri so brez težav zdržali za šesto zmago sezone, ki jih je vodilnemu Arsenalu spet približala na le dve točki zaostanka.

Borini Sunderland Newcastle United Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters

Sunderland kralj severovzhoda

Rezervist Fabio Borini je z izvrstnim golom odločil enega najbolj sovražnih derbijev v svetu nogometa, obračun bližnjih sosedov Sunderlanda in Newcastla Uniteda, s katerim so se prvi dvignili z dna lestvice Premier League (2:1).

Ekipa Harisa Vučkića (ni ga bilo v postavi) je utrpela boleč poraz pri največjih rivalih, za katerega je bil najbolj zaslužen posojeni nogometaš Liverpoola, Italijan Borini, ki se na Anfieldu ni izkazal, na eni največjih tekem kariere pa z okrog 25 metrov s pravo bombo prinesel zmago novemu trenerju Gusu Poyetu.

To je bila sploh prva zmaga sezone za "črne mačke", ki jih je na zadnjem mestu na lestvici zdaj nadomestil Crystal Palace. Rdeče-beli so povedli že po petih minutah, ko je dolgo časa poškodovani škotski zvezdnik Darren Fletcher dobro skakal po podaji Adama Johnsona, a so gostje izenačili s pomočjo francoske naveze Hatema Ben Arfe in Mathieuja Debuchyja, slednji je na drugi vratnici v 57. minuti zabil svoj prvenec za "srake".

Liverpool zanesljiv, za Man United dovolj dve minuti

Na Anfieldu je po izenačenem začetku Liverpool vrgel West Brom na zadnjo nogo po 12 minutah, po 18 pa so Reds ob vodstvu z dvema goloma razlike prevzeli popoln nadzor nad zelenico. Za oba zadetka je bil zaslužen Luis Suárez, oba sta bila pravi mali mojstrovini. Najprej se je Urugvajec ob sprejeti žogi hitro obrnil 25 metrov od gola, potisnil okroglo usnje med nogama branilca Jonasa Olssona in premagal Boaza Myhilla s strelom v daljši kot. Pri drugem golu je kontroverzni napadalec odlično reagiral na predložek Alyja Cissokha z leve in z glavo z roba kazenskega prostora povišal na 2:0.

Devet minut kasneje je po uigrani akciji s prostega strela Steven Gerrard pripravil fantastično priložnost Martinu Škrtelu, Slovak pa je, nevajen takšnih situacij, povsem zgrešil žogo. V končnici prvega polčasa so domači še nekajkrat zapretili, gostje pa so bili nevarni le enkrat prek Nicolasa Anelke. Na začetku drugega dela je bil zelo razpoložen Daniel Sturridge, ki pa nikakor ni mogel zadeti. Stresel je tudi prečko, volej z okrog sedmih metrov pa poslal prek gola.

Zato pa je bil še tretjič dovolj natančen Suárez, tokrat mu je "na glavo" podal Gerrard iz prostega strela. Potem, ko je WBA v 67. minuti znižal iz enajstmetrovke prek Jamesa Morrisona, je njihovo upanje deset minut kasneje s fantastičnim golom ugasnil Sturridge. Napadalec se je obrnil sredi polovice gostov, krenil proti vratom in z roba kazenskega prostora s prefinjenim lobom premagal Myhilla. Do konca bi L'pool lahko še povišal prednost, a tudi 4:1 je bilo dovolj za utrditev pod vrhom lestvice.

Moyes Manchester United Stoke City | Avtor: EPA EPA

United spet moral loviti

Na Old Traffordu je Manchester United še enkrat več dovolil gostom, da povedejo na njihovem dvorišču na začetku srečanja. Stoke City je v prednost povedel zadetek "velikana" Petra Croucha. Marko Arnautović je prodrl po levi, našel "velikana" pred vrati, David de Gea je prvi strel sicer ubranil, reševati je poskušal še Phil Jones, toda v 4. minuti je četa Marka Hughesa, nekdanjega "rdečega vraga", vodila z 0:1. V prvem polčasu so gostje izgledali zelo nevarno, dvakrat je zapretila naveza Crouch - Jonathan Walters, enkrat se je moral zares izkazati De Gea.

United je imel v prvem delu sicer več posesti, toda vse do zaključka, razen strela Wayna Rooneya z razdalje, ni resno ogrozil Asmirja Begovića. V 42. minuti pa so domači izvedli hiter protinapad, Nani je s podajo našel Rooneya, gostujoči vratar je udarec z glavo odbil, pripravljen pa je bil Robin van Persie, ki je tako zabil svoj deveti gol Stoku na osmih tekmah. Toda le dve minuti kasneje je avstrijski reprezentant Arnautović izvajal prosti strel z leve strani, z izvrstnim udarcem zadel prečko, žoga pa se je nato od domačega čuvaja mreže odbila v mrežo. Potters so na odmor tako vseeno odšli s prednostjo (1:2).

Dva gola v dveh minutah

V drugem delu je United še naprej imel terensko premoč, toda Stoke je bil discipliniran in dobro zapiral dostope do vrat. Prvi znaki nervoze so se pokazali sredi polčasa, ko je gostujoči branilec Robert Huth z glavo zadel lastno prečko. David Moyes je iz igre potegnil Nanija in na zelenico poslal Adnana Januzaja. Portugalcu je stadion žvižgal, Januzaja pa toplo pozdravil. Še en zadetek v polno s strani domačega trenerja je bil vstop Javierja Hernándeza. V le dveh minutah so domači namreč spreobrnili izid.

Najprej je Rooney po kotu Van Persieja zbežal Huthu in z glavo zabil, v naslednjem napadu pa je Patrice Evra po predložku z leve našel Chicharita, ki je z glavo ugnal Begovića za 3:2! Do konca je United vzdržal za pomembno zmago, po kateri je zadržal vsaj delni stik z vrhom.

Arsenal preživel z deseterico in ostal na vrhu

Giroud Crystal Palace Arsenal Premier League | Avtor: EPA EPA

Na vodilni gol, ki je prinesel pobeg na vrh Premier League, je moral Arsenal čakati vse do drugega polčasa, ko je proti navdahnjenemu Crystal Palacu po zaslugi divjega starta Adlène Guedioure z enajstih metrov zadel Mikel Arteta.

Topničarji na mestnem derbiju sicer niso imeli veliko težav z "orli", ki jih je po odhodu karizmatičnega Iana Hollowaya vodil zaenkrat zgolj začasni trener Keith Millen. Po nekaj zapravljenih priložnostih Arsenala v prvem polčasu bi lahko domači morda tudi povedli, a je nekdanji član kluba s severa metropole Marouane Chamakh slabo reagiral po podaji Mileta Jedinaka.

Arteta po golu z igrišča

Arsenal je stvari hitro postavil na svoje mesto takoj po začetku drugega polčasa, ko je rezervista Sergea Gnabryja (že po nekaj minutah prvega polčasa je zamenjal poškodovanega Mathieuja Flaminija) z divjim startom pokosil Guadioura, najstrožjo kazen pa je za prvi gol sezone brezhibno izkoristil Arteta.

Obetajoči Gnabry bi lahko kmalu tudi sam zadel, a je po lepi dvojni podaji z Olivierjem Giroudom meril za las mimo vrat Palaca. Tekma se je na glavo obrnila z izključitvijo strelca Artete, za katerega je sodnik Chris Foy presodil, da je kot zadnji mož obrambe s prekrškom ustavil protinapad nekdanjega soigralca Chamakha.

Na, na, na, nananana ... Giroud!

Razigrano domače občinstvo je v delirij dokončno padlo v 74. minuti, ko je Palace nanizal dve izjemni priložnosti, obakrat pa je bil na mestu Wojciech Szczęsny. Poljski vratar je najprej v prečko preusmeril poskus Joela Warda, nato pa po kotu, ki je sledil, izjemno ubranil še volej kapetana Jedinaka.

Nacho Monreal, skupaj z načetim Jackom Wilsherjem je vstopil po izključitvi Artete, bi lahko dokončno odločil tekmo v 82. minuti, ko je izvrstno prodrl po krilu vse do vrat domačih, a so ga rdeče-beli v zadnjem trenutku zaprli. Topničarji so morali preživeti še eno priložnost Chamakha, ustavil ga je Per Mertesacker, ko je Giroud le odločil zmagovalca po izvrstni podaji Aarona Ramseyja, ki je Francoza idealno zaposlil z visoko žogo pred vrati, slednji pa ni grešil.

Po Selhurst Parku je tako odmevala zgolj pesem gostujočih navijačev, ki so Giroudu posvetili nekaj spevnih verzov po taktih Hey Jude skupine The Beatles.

Angleška liga, 9. kolo:

Crystal Palace : Arsenal 0:2 (0:0)
Arteta (47/11-m), Giroud (87)
RK: Arteta (65/Arsenal)

Aston Villa : Everton 0:2 (0:0)
Lukaku (70), Osman (81)
Benteke (Villa) je v 8. minuti zapravil enajstmetrovko.

Liverpool : West Bromwich Albion 4:1 (2:0)
Suárez (12, 18, 55), Sturridge (76); Morrison (66/11-m)

Manchester United : Stoke City 3:2 (1:2)
Van Persie (42), Rooney (78), Chicharito (79); Crouch (4), Arnautović (45)

Norwich City : Cardiff City 0:0
Velikonje (Cardiff) ni bilo v ekipi.

Southampton : Fulham 2:0 (2:0)
Lambert (21), Rodriguez (43)

Sunderland : Newcastle United 2:1 (1:0)
Fletcher (5), Borini (84); Debuchy (58)

Chelsea : Manchester City 2:1 (1:0)
Schürrle (33), Torres (90); Agüero (49)

Swansea City : West Ham United 0:0

Tottenham Hotspur : Hull City 1:0 (0:0)
Soldado (80/11-m)
Koren (City) je bil na klopi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.