Magazin > Odnosi in prosti čas
24 ogledov

Prenehajte pol leta prej

kajenje Shutterstock
Otroci kadilk se pogosteje rodijo prehitro in s prenizko telesno težo, kar poveča možnosti za razne infekcije in bolezni. Kaditi prenehajte že med načrtovanjem nosečnosti.

Materino kajenje med nosečnostjo negativno vpliva na otroka. Prim. dr. Nadja Triller, predsednica Združenja pnevmologov Slovenije iz Bolnišnice Golnik zato svetuje, da nosečnice takoj prenehajo s kajenjem. Znano je namreč, da imajo otroci, ki so cigaretnemu dimu podvrženi že v maternici in kasneje v otroštvu več možnosti, da zbolijo za številnimi boleznimi.

Manjša telesna teža novorojenčka

Kadilke imajo več možnosti za spontani splav, zunajmaterično nosečnost in za nepravilnosti posteljice, večje tveganje imajo tudi za prezgodnji porod. Kajenje vpliva na manjšo telesno težo novorojenčka, zgodnji porod in nizka telesna teža pa posledično vplivata na povečano tveganje za infekcije in bolezni. Novorojenček kadilke doživi šok tudi takoj po rojstvu, ko ne dobiva več nikotina. Zato se lahko pri njem razvijejo znaki abstinence, zato lahko manj je in pogosto bruha. Otroci kadilk imajo več možnosti za obolevanje spodnjih dihal. Tudi sindrom smrti v posteljci je pogostejši pri otrocih kadilk.

Preveč jih kadi v bližini otrok

"Žalosti me, da nekatere nosečnice še vedno kadijo, čeprav je znano, da je obolevnost med temi otročki večja," pravi Nadja Triller. Opaža, da je veliko tudi mamic, ki kadijo v bližini svojih otrok. "Še vedno preveč staršev kadi doma in v avtomobilih, kar je tudi grozno. Ti otroci so pasivni kadilci že od mladih nog in imajo veliko večjo možnost, da bodo kasneje dobili KOPB (kronično obstruktivno pljučno bolezen) in tudi raka, ko bodo stari," opozarja. Poleg tega opažajo, da se starostno obdobje, ko se pojavlja pljučni rak, znižuje, "tako da je tudi to pasivno kajenje v otroštvu vzrok." Nosečnici, ki je bila kadilka svetuje, da pri priči neha s kajenjem, razen pri tistih res strastnih kadilkah, ko lahko pride do sindroma odtegnitve. Te naj prenehajo postopoma. Po njenem mnenju je najbolje, da ženske prenehajo kaditi že takrat, ko načrtujejo nosečnost, da izplavijo nikotin in vse ostale škodljivosti iz telesa. "Jaz bi svetovala, naj nehajo kaditi vsaj pol leta preden zanosjo," dodaja Nadja Triller.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.