Magazin > Lepota & telo
179 ogledov

Prenehanje kajenja izboljšuje duševno zdravje

kajenje Shutterstock
Študija britanskih raziskovalcev o zdravju kadilcev je pokazala, da se je duševno zdravje kadilcem, ki so se tobaku odpovedali, izboljšalo celo do te mere, da je učinek prenehanja kajenja podoben učinku antidepresivov.

Raziskovalci so študijo opravili na podlagi že objavljenih študij in vprašalnikov, na katere so odgovarjali kadilci, preden so poskušali nehati kaditi in po tem. Ugotovili so, da so pri nekdanjih kadilcih opazili zmanjšanje depresije, tesnobe in stresa, pa tudi vsesplošno boljše počutje in pozitivnejši pogled na življenje.

Vodja raziskovalcev Gemma Taylor z Univerze v Birminghamu upa, da bodo rezultati študije spremenili splošno razširjeno mnenje o kajenju. "Splošno prepričanje je, da je kajenje dobro za duševno zdravje, da zmanjšuje stres, da sprošča. Takšne mite je težko izkoreniniti," je dejala za AFP.

Duševno stanje kadilcev namreč niha in je odvisno od vsebnosti nikotina v telesu. Ker se občutek sproščenosti pojavi takoj, šele nato pa sledijo občutki tesnobe, depresije ali vznemirjenja, kadilci te simptome pripišejo drugim dejavnikom in ne tobaku. "A študija je pokazala, da se duševno zdravje izboljša, ko je telo očiščeno nikotina," je pojasnila Taylorjeva.

Kajenje je danes sicer povezano s številnimi boleznimi. Ne povzroča le raka na pljučih. Med drugim lahko povzroča tudi za slepoto, sladkorno bolezen in bolezni srca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.