Magazin > Odnosi in prosti čas
311 ogledov

Prenehanje kajenja ne škodi plodu

nosečnica kajenje Shutterstock
Kajenje. Prej ko bo nosečnica nevarno razvado opustila, bolje bo zanjo in za otroka.

Med nosečimi kadilkami se pogosto pojavlja vprašanje, ali naj med nosečnostjo opustijo kajenje ali ne. S sporno temo je povezan mit, da z nenadno prekinitvijo kajenja bolj škodijo še nerojenemu otroku.

"Tudi če nosečnica preneha kaditi v zadnjih tednih nosečnosti, s tem koristi otroku in sebi. Prej ko bo opustila kajenje, bolje bo zanjo in za otroka," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje 
(NIJZ).

Plodu škodljive snovi

"Ne glede na obdobje nosečnosti tako aktivno kot pasivno kajenje škodujeta ne samo nosečnici, ampak tudi še nerojenemu otroku. Ta v maternici prek popkovnice od nosečnice prejema hranilne snovi in kisik, ki jih potrebuje za razvoj in rast. Deležen pa je tudi škodljivih snovi, ki nastanejo ob materinem vdihovanju tobačnega dima tako ob aktivnem kot pasivnem kajenju. Tobačni dim vsebuje več kot 4.000 kemičnih substanc in več kot 60 substanc, ki so povezane z nastankom raka," pojasnjujejo na NIJZ.

Pomanjkanje kisika in hranil

Ogljikov monoksid, ki nastaja ob nepopolnem izgorevanju tobaka, je v krvi v primerjavi s kisikom do 200-krat dovzetnejši za hemoglobin, zato se količina razpoložljivega kisika, ki je na voljo otroku, zmanjša. Otrokovo srce mora zato delati pospešeno, da lahko zagotovi zadostno količino kisika razvijajočim se organom. Poleg pomanjkanja kisika ima otrok na voljo manj hranilnih snovi, kar se lahko odrazi v njegovem zaostanku v rasti.

"Škodljivi učinki kajenja se kažejo na različne načine. Kadilkam grozijo prezgodnji porod in številni obporodni zapleti, otrok pa ima lahko manjšo porodno težo, njegova pljuča delujejo slabše, pogostejše so okužbe dihal in vnetje srednjega ušesa v prvih letih življenja, večja je verjetnost pojava astme, težav pri učenju in vedenjskih motenj ter verjetnost začetka kajenja v najstniških letih zaradi negativnega vedenjskega vzorca pri starših," svarijo na NIJZ.

Tudi po porodu se odsvetuje

Nosečnost je začetek novega življenja in priložnost, da se kajenje opusti. Opustitev kajenja predstavlja takojšnjo korist za nosečnico in še nerojenega otroka, saj se tako začnejo škodljive snovi izločati iz telesa, nosečnica ima manj jutranjih slabosti in manj zapletov v nosečnosti, večja je verjetnost, da bo otrok zdrav in bo nosečnost potekala brez zapletov, manjša je verjetnost, da se bo otrok rodil prezgodaj ali z manjšo obporodno težo, zmanjša pa se tudi verjetnost za sindrom nenadne smrti novorojenčka. Z opustitvijo kajenja nosečnice bo imel otrok koristi tudi pozneje v življenju (zmanjša se verjetnost za pojav astme in drugih resnih bolezni). Nadaljevanje kajenja po porodu se odsvetuje, saj se škodljive snovi (na primer nikotin) izločajo tudi v materino mleko, s katerim se hrani otrok ob dojenju.

Pomoč dostopna iz različnih virov

Kajenje. Brezplačno strokovno pomoč lahko nosečnica poišče pri svojem osebnem izbranem zdravniku, v skupini ali na individualnem svetovanju za pomoč pri opuščanju kajenja v zdravstvenem domu. Na voljo je tudi svetovalni telefon Pomoč pri opuščanju kajenja na številki 080 27 77, in sicer ob delavnikih med 17. in 20. uro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.