Slovenija
41 ogledov

Prenove trgovin zmanjšale prihodke Mercatorja

Mercator Saša Despot
Skupina Mercator je v prvem polletju ustvarila 1,25 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 3,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Padec je posledica nadaljevanja zaostrenih tržnih razmer kot tudi aktivnosti, povezanih s prenovami trgovin.

V Mercatorju so sicer s poslovanjem v prvem letošnjem polletju zadovoljni. Dobiček iz poslovanja je znašal 21,19 milijona evrov, čisti dobiček pa 7,05 milijona evrov, kar je manj kot pred letom dni, a predvsem posledica enkratnih dogodkov - prodaje blagovnih znamk Santana in Loka ter prodaje drugega poslovno nepotrebnega premoženja.

V rezultate poslovanja v lanskem prvem polletju so bili vključeni še prihodki iz medtem prav tako že prodanih Pekarne Grosuplje in M Holidays. Dobiček iz poslovanja in čisti dobiček zato nista primerljiva s preteklim letom, so sporočili iz Mercatorja.

Odprodaja neosnovnih dejavnosti se je v prvem polletju nadaljevala. Tako je bila v začetku julija z družbo Montecristo SL podpisana pogodba o prenosu dejavnosti Modiane, v zaključni fazi so tudi pogajanja v zvezi z odprodajo Intersporta. Pogodba naj bi bila podpisana do konca septembra.

Skupina je v prvem polletju za investicije namenila 32,3 milijona evrov, kar je 21,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Mercator je nadaljeval zelo aktivno prenavljanje trgovin, saj je v letu in pol delno ali popolnoma prenovil kar 102 trgovini. V času prenov so se sicer delno zmanjšali prihodki, kar je vplivalo tudi na poslovno uspešnost, vendar rezultati prenovljenih prodajnih enot dokazujejo, da je pot prava, so sporočili iz družbe.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Dixon 09:54 31.avgust 2016.

    Spet se izgovarjajo, da rezultati niso primerljivi. Ampak zdrava pamet ti pove, da je v mercatorjevih trgovinah vedno manj kupcev, odkar prodajajo več ali manj hrvaško robo.

  • Avatar praufo
    praufo 08:28 31.avgust 2016.

    kako lepa slika na naslovnici, ja krasno, samo koliko časa bo taka slika na ogled, ja dokler bo država živela na kredo in bodo nekateri še posojali, ... hmm kaj pa če se to ustavi