Slovenija
10 ogledov

Prenovljeni zakon o bančništvu

denar, euro, bankovci Žurnal24 main
Vlada bo jutri obravnavala osnutek prenovljenega zakona o bančništvu. Koliko bodo zaradi sprememb višji stroški bank, ni znano.

Glavni cilj prenove zakona, o katerem so danes spregovorili na Banki Slovenije, je prenos v zadnjih letih sprejete zakonodaje EU na področju kapitalskih zahtev, nadzora in upravljanja bank. Direktivo, ki v evropski pravni red med drugim vnaša nove kapitalske standarde Basel III, bi morala Slovenija v nacionalno zakonodajo prenesti že do 1. januarja letos, tako da precej zamuja.

Med drugim bo zakon na področju sanacije in reševanja bank predpisal sklad za reševanje bank, ki ga trenutno v Sloveniji še nimamo. Predlaga se oblikovanje sklada, kjer so prispevki bank v sklad opredeljeni kot kapitalske naložbe, ne kot odhodek banke. Upravljala ga bo Banka Slovenije, vlagal bo lahko v varna in likvidna sredstva, sredstva pa ne bodo smela služiti za pokrivanje preteklih izgub bank, ki se bodo znašle v težavah.

Zakon prinaša tudi strožje pogoje za nadzornike oziroma nekatera določila za presojanje primernosti članov uprave in nadzornih svetov. Jasno bo zapisana tudi odgovornost uprave in nadzornega sveta, predvideva pa se tudi posebna služba za upravljanje s tveganji.

Koliko višji bodo stroški poslovanja bank zaradi zakonskih sprememb, še ni znano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.