Magazin
19 ogledov

Prepametna, da bi bila mati?

otrok dojenček mati govor
1/3
Shutterstock
Znanstveniki so odkrili, da se pametnejše ženske pogosteje ne odločajo za materinstvo.

Zgodovinarka Lucy Worsley je povzročila pravo navdušenje, ko je lani omenila, da je bila "izobražena zunaj naravnega razmnoževalnega procesa". Zdaj je videti, da bi lahko imela prav, potem ko je nova raziskava razkrila jasno povezavo med inteligenco in ljudmi brez otrok – inteligentnejše ženske se pogosteje odločajo, da ne bodo imele družine.

Raziskavo je vodil raziskovalec Satoshi Kanazawa na londonski univerzi za ekonomijo. Pokazala je, da se nagon ženske, da bi imela otroke, zniža za četrtino za vsakih dodatnih 15 točk IQ. Ali povedano drugače – inteligentnejša je ženska, manj verjetno je, da bo imela otroke.

Številne zvezdnice preveč ljubijo svoje življenje

V ZDA je kar nekaj zvezdnic, ki so že napovedale, da nikoli ne bodo postale matere – med njimi so Oprah Winfrey, Cameron Diaz in Eva Mendes. Diazova je med drugim rekla: "Imam življenje, kakršno imam, ker nimam otrok." Tudi Mendesova je povedala, da ima preveč rada svoj način življenja, da bi ga delila z otroki. "Nočem otrok," je odločna. "Rada spim in preveč me skrbi za vse."

Ena od petih je brez otrok

Podatki o tem, koliko žensk nima otrok, so razkrili, da se je številka le-teh od 90. let skoraj podvojila. Ena od petih žensk pri 45. letih je brez otroka. Med diplomiranimi ženskami odstotek naraste na 43.

Raziskava, ki jo je v New Yorku vodil sociolog Nattavudh Powdthavee, je pokazala, da je predstava o tem, da sreča pride z otroki, varljiva in tako ponuja še dodatne razloge, zakaj se toliko veliko pametnih žensk ne odloči za materinstvo.

Komentarjev 1
  • anze40 12:40 09.avgust 2013.

    Temu bi se reklo same vase zagledane.Ubogi tisti, ki se jim približajo na manj kot pet metrov.