Zdravje > Otrok
95 ogledov

Prepolni bazeni: Kaj se zgodi?

TZlepotazdravje 14.06.12, bazen. kopanje, terme, foto: shutterstock Shutterstock
Starši naj opozorijo otroke, naj se med plavanjem izogibajo požiranju vode. Zaradi gneče in posledično nečistoč se lahko prej pojavijo tudi zdravstvene težave. Kako lahko ukrepamo?

Počitnice so tu, seveda ne za vse otroke, pa vendarle, mnogi jih preživijo tudi v bazenih, kjer pa je treba biti pazljiv. Kot opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), se je dobro prepričati o ustreznosti vode v bazenih: "Bazeni morajo imeti higiensko ustrezno vodo, urejeno pripravo vode, dezinfekcijo, pravilno kroženje vode, urejeno higiensko vzdrževanje pripadajočih površin in naprav ob bazenu. Kopalci naj se pred vstopom v bazen tuširajo in bazen ne sme biti prenatrpan," so zapisali. 

Pozor, če so bazeni prepolni

Vsak kopalec v bazensko kopalno prinese razne nečistoče, ki se spirajo s kože, s sluznic in telesnih odprtin, torej iz oči, nosu, žrela, dihal, (celo urin in blato).

"Če je kopalcev preveč, je obremenitev bazenske vode velika in je posledično priprava vode preko čistilne naprave lahko manj učinkovita. Tudi prosti klor, ki mora biti v bazenski vodi stalno prisoten v predpisani koncentraciji, da sproti uniči zadostno število mikroorganizmov, ki jih vnesejo kopalci, je manj učinkovit, ker so mikroorganizmi zaščiteni v teh nečistočah. Poleg tega se klor porablja tudi v reakcijah z vnesenimi organskimi in anorganskimi snovmi in ga ostane manj na razpolago za dezinfekcijo. Zaradi tega preskusi vode lahko pokažejo neskladne vrednosti, opozarjajo na NIJZ.

Močan vonj po kloru

Vzrok so visoke koncentracije kloraminov, ki nastajajo, ko prosti klor reagira z nečistočami v bazenski vodi. Močan vonj po kloru ni posledica prevelikih koncentracij klora v vodi, temveč pokazatelj, da se je porabil za reakcije z nečistočami in bi ga bilo zato potrebno še dodati. V takih primerih vemo, da se voda ne pripravlja pravilno, opozarjajo na NIJZ.

Tako sami preprečimo onesnaženje

Poleg omejitve števila kopalcev je izredno pomembno, da se pred vstopom na kopališke površine stuširamo, da so tuši tudi na sami bazenski ploščadi, da pred vsakim ponovnim vstopom v bazen lahko speremo s sebe znoj, razne kreme, da hodimo pogosto na stranišče, saj lahko nekaj urina in blata izločamo tudi nezavedno med intenzivnim plavanjem, igro, skoki v vodo, potapljanjem in podobnimi aktivnostmi.

Otroci še bolj občutljivi

Otroci so bolj izpostavljeni, saj zaužijejo več kopalne vode v bazenih, predvsem zaradi živahnosti in neizkušenosti. Poleg tega imajo otroci manjšo sposobnost prepoznavanja in razumevanja nevarnosti - tako škodljivih snovi, kot tudi nevarnih situacij, ki lahko pripeljejo do poškodb: "Starši naj opozorijo otroke, naj se med plavanjem izogibajo požiranju vode," so zapisali na NIJZ. Več navodil in podatkov o kopanju v bazenih lahko najdete na spletni strani NIJZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.