Zdravje > Otrok
24 ogledov

Prepovedali odbijanje žog z glavo

Nogomet in otrok Profimedias
V ZDA so za otroke mlajše od desetih let prepovedali odbijanje žog z glavo.

Ameriška nogometna zveza je za otroke mlajše od desetih let prepovedala odbijanje žoge z glavo. Za otroke med desetim in trinajstim letom pa so izdali priporočilo, da se med treningi takšno odbijanje zelo omeji.

Razlog so poškodbe možganov, do katerih lahko pride pri odbijanju žoge z glavo.

Starši vložili tožbo

Povod za prepoved je bila tožba staršev zoper ameriško nogometno zvezo, ki so jo vložili lansko poletje. Tožbo so vložili zaradi nekaterih raziskav, ki so dokazale, da lahko pretresi možganov, do katerih lahko pride pri igranju nogometa, povzročijo tudi trajne poškodbe in nekatere resne bolezni.

“To je pomemben korak naprej. Odbijanje žoge z glavo so omejili vsaj na mlajše otroke, moramo pa v tej smeri še veliko postoriti,” pravi Christoper Nowinski, direktor nevladne organizacije NGO Concussion legacy Foundatiom. Posebej je opozoril na najstnike.

Nevrolog Roberto Cantu je ob tem povedal, da spadajo otroci do dvanajstega leta v najbolj ranljivo skupino, saj nista ne siva možganovina in ne vratne mišice v tem obdobju do konca razvite. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.