Svet
10 ogledov

Janukovič s strankarskimi lutkami nad proteste

pretep v parlamentu Youtube
Ukrajinski poslanci, zvesti predsedniku Viktorju Janukoviču, so uspeli skozi parlament pripeljati novo zakonodajo, katere cilj je po trditvah opozicije zajeziti protivladne proteste v državi.

Med sprejetimi novostmi je prepoved postavljanja šotorov na javnih mestih, žaljenje vladnih uradnikov pa bo odslej kaznivo dejanje. Zakone je danes Viktor Janukovič tudi podpisal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sporni zakoni so bili v četrtek sprejeti na hitro, v le nekaj minutah, kar z dvigovanjem rok poslancev Janukovičeve Stranke regij. Pridružili so se jim še komunisti in nekaj nepovezanih poslancev. Sprejemanje zakonov je spremljal kaos v parlamentarni dvorani, saj je opozicija med drugim skušala blokirati govorniški oder, piše britanski BBC.

Brez odrov in šotorov

Med sprejetimi ukrepi je prepoved postavljanja šotorov, odrov in podobnih zadev na javnih mestih, če tega posebej ne dovolijo pristojne oblasti. Prepovedani so po novem tudi protesti z več kot petimi avtomobili. Za žaljenje vladnih uradnikov se uvaja kazen enoletnega prisilnega dela.

Opozicija, po mnenju katere je cilj novih zakonov preprečiti nadaljnje proteste v državi, je opozorila, da je bilo glasovanje povsem nelegitimno. Vodja stranke Udar Vitalij Kličko je celo menil, da se je v četrtek v parlamentu zgodil "državni udar".

Široka mednarodna obsodba

ZDA in Evropska unija ter več evropskih držav, med drugim Poljska in Švedska, so že izrazile zaskrbljenost zaradi najnovejše poteze Kijeva.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton je posebno zaskrbljenost izrazila, ker sprejete spremembe omejujejo pravico do zbiranja in svobode govora in medijev in so v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi Kijeva. Takšni ukrepi ne prispevajo k izgradnji zaupanja in iskanju politične rešitve, je zapisala Ashtonova.

Za nedemokratično je novo zakonodajo označil tudi ameriški State Departement. Tiskovna predstavnica Jen Psaki je ob tem ocenila, da je ukrajinski parlament več spornih ukrepov sprejel izven okvira ustreznih postopkov.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je Janukoviča pozvala, naj sprejetih ukrepov ne uzakoni, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Nov zagon za usihajoče proteste

Ukrajinska opozicija obenem opozarja, da bo nova zakonodaja le še dodatno vzpodbudila protestno gibanje in je že pozvala k množičnemu protestu v nedeljo v Kijevu. Protivladni protesti se v prestolnici vsako nedeljo sicer vrstijo že od konca novembra, a so vmes izgubili zagon in so iz tedna v teden privabili manj udeležencev.

Peščica nasprotnikov vlade se je v minulih dveh mesecih medtem utaborila na Trgu neodvisnosti v središču prestolnice. Oblasti so trg, znan po imenu Evromajdan, sicer večkrat skušale izprazniti, a neuspešno.

Proevropske protestnike je sprva spodbudilo ogorčenje, ker Janukovič pod pritiskom Rusije ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU, kasneje pa so svojo jezo uperili še proti razširjeni korupciji in zlorabi oblasti v državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.