Svet
12 ogledov

Prepovedali uporabo petine avtomobilov

smog Reuters
Severna Kitajska se duši v smogu.

Sever Kitajske se že nekaj dni duši v smogu. Mesto Shijiazhuang je zaradi velikih količin smoga prepovedalo uporabo petine avtomobilov. Glavno mesto province Hebei se je za tako potezo odločilo ob razglasitvi druge najvišje stopnje alarma zaradi smoga, oranžne.

V Shijiazhuangu so se pri prepovedi oprli na registrske številke avtomobilov. Danes prepoved velja za vse avtomobile, ki imajo zadnjo cifro na registrski tablici ena ali šest.

Prebivalci besni

Oblak smoga dele severne, osrednje in vzhodne Kitajske prekriva že četrti dan. Prizadete so province Shanxi, Shandong, Henan in Liaoning. V Pekingu so stopnjo alarma na oranžno dvignili že v petek, prepovedi vožnje pa tam zaenkrat niso uvedli.

Prebivalci Pekinga so sicer na internetu izrazili bes, ker oblasti niso sprožile rdečega alarma, ob katerem šole in deli javne uprave ostanejo zaprti, polovica od petih milijonov avtomobilov v kitajski prestolnici pa mora mirovati. Pri oranžni stopnji alarma so med drugim tovarne pozvane k zaustavitvi ali zmanjšanju proizvodnje, gradbena dela se prekinejo, prepovedana je peka na žaru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.