Zdravje > Prehrana
571 ogledov

Prepoznajte ortoreksijo in bigoreksijo

moški, mišice Žurnal24 main
Preberite kdaj lahko zdrav življenjski slog preraste v bolezen.

“Ortoreksija in bigoreksija sta sodobni obliki motenj hranjenja. Njune značilnosti so nastale skladno z družbenimi trendi,” pojasnjuje socialna delavka iz Svetovalnice za motnje hranjenja Introspekta Aleksandra Rožman.

Opisuje, da je za ortoreksijo značilna okupiranost z določeno vrsto hrane, ki jo oseba opredeli kot najbolj primerno, zdravo. “Začne se lahko zelo nedolžno, ko oseba izloča iz svojega jedilnika zanjo neustrezno hrano. A to preraste v vzorec, ki osebo začne omejevati, tako pri samem hranjenju kot tudi preostalih aktivnostih,” pravi. Dodaja, da tako hranjenje ne služi več osnovni funkciji zadovoljitve potrebe, temveč postane del omamljanja.

“Za bigoreksijo je značilna okupiranost z dietnim načinom hranjenja in težnja po pridobivanju mišične mase,” pravi. Ob tem imajo lahko osebe intenzivne in naporne kondicijske treninge ter lahko zlorabljajo razne substance, kot so na primer anabolni steroidi.

Zamaskirani v zdrav slog

Ocenjuje, da sta obe motnji hranjenja verjetno precej pogosti, predvsem zato, ker se znaki pogosto zamaskirajo v zdrav slog življenja.  Kažejo se denimo kot skrb za telesno gibanje, zauživanje zdrave prehrane, ohranjanje mišično izoblikovanega telesa in tako dalje. “Tako se velikokrat niti ne more prepoznati, da ima oseba težave s hranjenjem in z doživljanjem sebe,” pravi Rožmanova. Po njenih besedah moamo biti pozorni tedaj, ko oseba ne more več shajati brez vsakodnevnega razmišljanja o hrani, načinu hranjenja, svojih dosežkih glede zaželenega načina življenja in predvsem, ko si dovoli začutiti stisko in nemoč, ki se skriva za takšnimi delovanji. “To so tisti trenutki, ki lahko človeka poženejo v razreševanje situacije,” opisuje.

Zdravljenje priporoča tedaj, ko ima oseba voljo, da spremeni svoj način življenja. “Prej kot se oseba vključi v proces okrevanja, hitreje lahko začnemo situacijo reševati in tako lahko tudi preprečimo nadaljnje škodljive posledice,” pravi in dodaja, da se težave ne razrešijo samodejno. Ker jih vodi huda čustvena razbolelost se navadno še stopnjujejo.

Zatrejo potenciale

“Ortoreksija in bigoreksija tako kot vsaka motnja hranjenja človeku onemogočata pristno povezanost z ljudmi, zatreta njegove potenciale in mu kratita kvaliteto vsakodnevnega bivanja,” opisuje.

 V Svetovalnici za motnje hranjenja Introspekta sporočajo mladim, ki so ena izmed najbolj ranljivih populacij, da je smiselno poskrbeti zase: “Resda mlad človek, ki je še aktivno ključen v vsakdanje življenje, velikokrat lahko relativno učinkovito shaja z motnjo hranjenja. A potrebno je vedeti, da je to kljub vsemu v osnovi uničevanje sebe.” Opozarjajo, da motnje hranjenja korenito načenjajo zdravje človeka in navadno skozi čas samo krepijo njegovo izoliranost v omamljanju. Zato je smiselno poiskati strokovno pomoč.

Proces okrevanja lahko človeku odpre popolnoma nova obzorja doživljanja: “Osvobodi ga kontrole in kompulzij, ki so nadzorovale njegovo življenje. Zato lahko začne energijo, ki jo je bil primoran porabljati za načrtovanje in izvedbo škodljivih dejavnosti, preusmerjati v izpopolnjevanje svojih sposobnosti in vsega preostalega, kar želi početi in kar je motnja hranjenja prej onemogočala.”

Tokrat smo v svetovalnico povabili strokovnjake iz Svetovalnice za motnje hranjenja INTROSPEKTA, ki deluje na področju nudenja strokovne pomoči osebam z motnjami hranjenja in staršem obolelih otrok. Obiščite svetovalnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.