Vizita za živali > Leksikon bolezni
195 ogledov

Prepoznavanje bolečine pri živalih

Prašič Profimedias
Sesalci bolečino najbrž občutijo podobno kot ljudje, saj se ob bolečini tudi podobno obnašajo.

Bolečina je kompleksna izkušnja, ki vključuje čutne in čustvene komponente, razlagajo v The Independent. Pri bolečini ne gre le za to, kako jo čutimo, ampak tudi za to, kako se ob tej bolečini počutimo.

Dokazano je, da živali čutijo bolečino, manj znano pa je, kako naj jo izmerimo. Ljudje lahko čutimo le čustveno bolečino brez prisotnosti fizične bolečine, lahko pa se odraža tudi z drugimi čustvi, kot sta strah ali stres. Bolečina ima različne razsežnosti, občutimo jo različno, poleg tega poznamo tudi različne bolečine. Bolečini ob zobobolu ali močno vnetem mehurju sta lahko zelo različni.

Razumemo jo lahko skozi opis 

Ker vsaka oseba dojema bolečino individualno, težko razumemo, kako jo drugi občuti. Razumemo jo lahko skozi njegov opis, težje pa jo razumemo pri tistih, ki je ne morejo opisati. Pri dojenčkih ali močno dementnih osebah.

Prav tako lahko težko razumemo bolečino pri živalih, čeprav sesalci najverjetneje čutijo bolečino precej podobno. Sesalci imajo podobno razvit živčni sistem kot mi, zato lahko predvidevamo, da čutijo bolečino tedaj, ko jo občutimo mi v podobni situaciji oziroma pri enaki bolezni. Ljudje in ostali sesalci se ob bolečini tudi podobno obnašajo, lahko jedo manj, so manj družabni, lahko stokajo ali jim ob bolečini naraste srčni utrip. Nekateri so ob bolečini tudi bolj agresivni.

Nekatere živali skrivajo bolečino

Ni pa nujno, da bodo živali svojo bolečino izražale podobno kot ljudje. Živali ne morejo govoriti in nam povedati, da jih kaj boli. Pri psu boste morda hitro opazili spremembe v vedenju, kaj pa prepoznavanje bolečine pri kuncu, hrčku, ptici ali želvi? Zato je na nas, da svoje živali dobro opazujemo, saj so odvisne od našega dobrega prepoznavanja bolečine. Ob tem moramo takoj ukrepati in poskusiti odpraviti bolečino. Živali lahko namreč tudi bolj trpijo kot mi.

S številnimi opazovanji živali so znanstveniki poskusili ugotoviti, kako se živali ob bolečini obnašajo. Nekatere živali v naravi začnejo ob vidnih znakih bolečine jesti celo hrano, ki vsebuje analgetike. Naktere živali svojo bolečino skrivajo, saj jim gre za preživetje. Če bi pokazale, da jih nekaj boli, bi bile lahek plen za plenilce. Zato pri nekaterih vrstah, ki jih imamo pogosto tudi doma, zelo težko opazimo, da jih kaj boli. Kanarček bo denimo še naprej jedel in skakal iz palice na palico. 

 

Treba jo je izmeriti

Seveda najpogosteje opazimo bolečino pri psih in mačkah, dokazano pa je, da bolečino podobno čutijo tudi prašiči, ovce ali denimo konji. A ljudje ponavadi drugače dojemamo bolečino živali, ki jih namenimo za zakol, kot pa tistih, ki jih imamo za naše ljubljenčke.

Da bi lahko zdravili in obravnavali bolečino pri živalih, bi jo morali znati izmeriti. Leta 2007 so strokovnjaki objavili lestvico za merjenje bolečine za pse The Glasgow Comoposite Pain Scale. Uporabljajo jo predvsem veterinarji, da lahko primerno izmerijo bolečino in jo temu primerno zdravijo. Uporabljajo jo tudi za oceno učinkovitosti novih analgetikov, ki so pomembna tudi pri raznih kroničnih bolečinah pri psih.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.