Slovenija
27 ogledov

Preprečili bi radi Janšev scenarij

Janez Janša Anže Petkovšek
Poslanci petih političnih strank so danes predlagali spremembo zakonodaje, po kateri v državni zbor ne bi mogli več kandidirati pravnomočno obsojeni na nepogojno kazen. Predlagajo pa tudi odpoklic županov.

Poslanci poslanskih skupin SMC, DeSUS, SD, ZaAB in ZL so danes predstavili spremembe zakonodaje, s katerimi bi preprečili kandidiranje za poslance tistim, ki so pravnomočno obsojeni na nepogojno kazen zapora za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Izvolitev pa tako ne bi bila mogoča, dokler ima posameznik takšno kaznivo dejanje vpisano v kazenski evidenci.

Novela Zakona o lokalni samoupravi pa bi omogočila tudi odpoklic župana, če bi se tako odločili volivci na glasovanju. Zahtevo za izvedbo glasovanja pa bi moral podpreti določen odstotek volivcev, ki bi bil določen glede na velikost občine. Glasovanja pa ne bi mogli izvesti v prvem ali zadnjem letu županovega mandata.

Za spremembo volilne zakonodaje bi poslanci potrebovali dvotretjinsko podporo, ki pa je glede na to, da jo podpira velika večina strank, zagotovljena. Izpostavili so, da bi spremembe lahko obravnavali že na naslednji redni seji državnega zbora. Ker naj bi šlo za manjše spremembe, bodo predlagali sprejem po skrajšanem postopku.

 

 

Komentarjev 12
  • dragec 00:27 07.maj 2015.

    Izjema v EU, v SLO imamo v parlamentu politika, kriminalca, pravnomočno obsojenega poslanca........psihičnega bolnika z diagnozo

  • h3o 12:26 06.maj 2015.

    Kdo bi lahko razumel tvoje čvekanje..

  • h3o 12:07 06.maj 2015.

    ti si funkjen veliko ;)