Šport
56 ogledov

Prepričani, da se jima je zgodila krivica

Veronika Macarol Tina Mrak razred 470 jadranje Rio 2016 Stanko Gruden/STA
Slovenski jadralki menita, da je bila pritožba Japonk, po kateri so jima ostale le teoretične možnosti v boju za kolajno, neupravičena.

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta redni del jadralnih tekmovanj v torek po desetih plovih končali na tretjem mestu. Pritožba Japonk na dodajanje na morju pa ju je vrglo na sedmo mesto in oddaljila od boja za medaljo, za katerega obstajajo le še teoretične možnosti. Pred zadnjo regato je obema videti, da se počutita oškodovani.

Osemindvajsetletna Mrakova, ki je klub napornim pripravam že zaključila Fakulteto za šport, se je še enkrat spomnila usodne osme regate. "Bili sva pred bojo, blizu oznaki in tik pred tem, da obrneva. Takrat sva videli, da japonska barka vozi direktno na naju. Veronika je skočila s trapeza, da sva se izognili trku. A tega nisva znali predstaviti sodnikom, njihovi dokazi so bili boljši in zaradi tega sva bili diskvalificirani. Mislim, da sva bili oškodovani, a ni kaj. Tega se na da spremeniti in ostane nama le še sklepni 'medal race'."

''Zelo sva razočarani''

Mrakova, krmarka slovenske posadke, ki je na zadnjih treh evropskih prvenstvih osvojila medaljo, je prepričana, da se jima je zgodila krivica. "Zelo sva razočarani. Imava visoko povprečje uvrstitev, dve diskvalifikaciji pa sta naju povsem strli. Morda lahko iz tega kaj dobrega potegneva. V prihodnje bova morali, če bova nadaljevali, več časa nameniti tudi pravilom in priti na tekmo še bolje pripravljeni na tem področju," je še povedal tekmovalka, ki je pred štirimi leti v Londonu, takrat s Tejo Černe, osvojila 18. mesto.

Seveda pa skupna pot ostaja odprta. Devetindvajsetletna flokistka Macarolova, ki se je vrnila v čoln z Mrakovo po olimpijskih igrah v Londonu, sodelovali pa sta že prej, pravi, da bo zanesljivo sledil krajši premor. Sama si medtem želi končati študij arhitekture. "Ko sem se vrnila v šport, sem bila absolventka in na današnji dan imam pred sabo prav toliko izpitov kot takrat in to bi rada zaključila. Ob jadranju, ko sva ves čas od doma, to ne gre."

''Najtežji dan v karieri''

Zamujanje na univerzi je le del odrekanja v športu, zato je bila bolečina ob nepravični diskvalifikaciji še večja. "Mislim,da je bil včerajšnji dan najtežji v najini karieri. Bili sva tako blizu uspeha, a se je vse sesulo zaradi te krivične diskvalifikacije. Šele danes po regati sva prišli k sebi. Pred tem sta prevladovala žalost zaradi veliko priložnosti, ki se ji je seveda pridružila tudi jeza," je še dejala visokorasla Koprčanka, članica JK Pirat.

Kot trdi, je največja težava v tem, da posnetek dogajanja ne obstaja, prepričana pa je bila, da so navigacijski podatki dokaz, da je japonski protest neupravičen. "Na posnetku bi se videlo, kaj se je zgodilo in prepričani sva, da ni bilo nič narobe," je akcijo japonskih "kamikaz" opisala Macarolova, prepričana, da japonska krmarka ni videla slovenskega čolna. "Midve se nisva mogli umakniti, saj so bile barke tudi pod nami, blizu je bila tudi boja. Če bi bili midve v tistem čoln, sploh ne bi protestirali. Sicer pa ne protestirava, saj proteste običajno izgubiva, tudi ko imava prav. Velike države imajo pri tem prednost."

Upanje umre zadnje

Posebej boleča je bila diskvalifikacija, ker sta slovenski tekmovalki do zadnjega dne izpolnili vse svoje cilje in potrdili obljubo, da sta na igrah tako dobro pripravljeni, da se resno lahko kosata z najboljšimi posadkami sveta. "Zelo sva bili razočarani. Vedeli sva, da sva dobro jadrali, da imava možnosti za kolajno, ampak nekako sva se morali pobrati in pripraviti jadrnico za današnjo tekmo."

A v četrtek bo na sporedu sklepno dejanje. "Upanje ostaja do zadnjega prihoda v cilj in jadranje je nepredvidljivo. Midve morava ciljati na zmago, kaj pa se bo dogajali za nami, se bodo morali dogovoriti drugi," je še povedala Mrakova.

Komentarjev 1
  • marabunta 08:54 18.avgust 2016.

    malo bolj ostro protestirat, ne pa sklonit glavo in se sprijaznit....itak nimaš kaj izgubit, udarit po mizi in povedat svoje, dvomim, da bi tako oškodovali kakšno USA, GB ali kakšno drugo močnejšo nacijo, .....mi pa vedno pohlevni in zadovoljni z vsem