Šport
44 ogledov

Presenetljiva poraza dveh favoritov

stan wawrinka EPA
Na odprtem teniškem prvenstvu ZDA v New Yorku sta znana polfinalna para tako v moški kot v ženski konkurenci.

Pri moških se bo prvi igralec sveta Novak Đoković meril s Francozom Gaelom Monfilsom, tretji nosilec Švicar Stan Wawrinka pa z Japoncem . Keiom Nishikorijem. Pri ženskah bo Serena Williams igrala proti Čehinji Karolini Pliškovi, Nemka Angelique Kerber pa proti Danki Caroline Wozniacki.

Glede na zadnje predstave so mnogi pričakovali, da bosta v drugem moškem polfinalu igrala finalista olimpijskih iger drugi nosilec Andy Murray in "vroči" Argentinec Juan Martin del Potro, a sta oba pokleknila na četrtfinalnih ovirah.

Britanec, ki je v New Yorku lovil svoj četrti letošnji finale na grand slam turnirjih in po Wimbledonu ter olimpijskih igrah tretjo zaporedno zmago na velikih turnirjih, je moral po več kot štirih urah igre priznati premoč Nishikoriju. Vodil je že 2:1 v nizih, a izgubil naslednja dva.

"Ni dosti za govoriti. Nisem bil pravi, malo me že zdeluje utrujenost. Bilo je nekaj čudnih sodniških odločitev, posebno v četrtem nizu, a to ni bil razlog za poraz," je bil po dvoboju razočaran Britanec, ki je v petem nizu pokazal veliko mero borbenosti in nepopustljivosti, z odvzemom servisa trikrat izničil tekmečevo prednost, toda na koncu mu vendarle moral priznati premoč.

''Zagotovo ena mojih najljubših zmag''

"Vprašanje, če sem že igral bolje kot v četrtem in petem nizu, pred tem pa je bilo napak preveč. Premagal sem odličnega igralca, to je zagotovo ena mojih najljubših zmag," pa se je po drugi zmagi v devetem medsebojnem obračunu smejalo Japoncu, ki je pred tremi tedni v Riu z Britancem izgubil dvoboj za uvrstitev v olimpijski finale, v New Yorku pa se je po letu 2014 drugič uvrstil v polfinale.

V njem se bo srečal z Wawrinko, ki je z zmago 3:1 zaustavil zmagovito pot Del Potra. Prvi niz je dobil v podaljšani igri, drugega izgubil, v naslednjih dveh pa je bil precej boljši tekmec in ju dobil gladko. Obračun so zaznamovali odvzemi servisov, teh je bilo kar 17.

"Mentalno je bil to eden od mojih zahtevnejših dvobojev. Vsi vemo, kako igra Juan Martin, proti njemu moraš biti potrpežljiv. Želel sem čim dlje ostajati v igrah, diktirati ritem in ga držati na backhand strani. V večji meri mi je to uspelo," je bil zadovoljen Švicar, ki se je na US opnu še tretjič v zadnjih štirih letih uvrstil med najboljše štiri.

Pliškova izločila Hrvatico, Williamsova po hudem boju naprej

V ženski konkurenci sta se zadnji v polfinale uvrstili Čehinja Karolina Pliškova in prva nosilka Serena Williams. Pliškova proti hrvaški najstnici Ani Konjuh ni imela težav, bolj se je morala proti Romunki Simoni Halep truditi prva igralka sveta. Američanka, ki naskakuje rekordno sedmo zmago v New Yorku in 23. osvojeni grand slam turnir, je na turnirju prvič izgubila servis, prvič izgubila tudi niz, a na koncu vseeno izpolnila cilj in se uvrstila v polfinale.

"Nisem stoodstotna, ne igram svojega najboljšega tenisa, a zmagujem, to pa je najbolj važno. Ne morem se pritoževati," je bolj kot z igro zadovoljna z rezultatom Williamsova. Ponosna je lahko predvsem na svoj servis, dosegla je 18 asov, skrbi pa jo lahko 43 neizsiljenih napak, ki so ponujale nekaj možnosti tudi Romunki.

"Imela sem svoje priložnosti, nisem jih izkoristila, zato ne morem biti zadovoljna. Proti Sereni ni sramota izgubiti, toda porazi so različni, zato me boli, na kakšen način sem izgubila danes," je menila Halepova, ki še posebno obžaluje priložnost iz prve igre tretjega niza, ko ni izkoristila dveh zaključnih žogic: "Če bi ju izkoristila, bi se tekma zasukala drugače."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.