Slovenija
26 ogledov

''Prešeren'' kriv za uničen avto

rojstna hiša France Prešeren
1/4
Žurnal24 main
''Malo je manjkalo, da bi udrta streha dosegla glavo,'' nas je na včerajšnjo nesrečo opozoril bralec, ko se je na poti do doma na njegov avto usul sneg s strehe Prešernove rojstne hiše v Vrbi.
Fotografije snega in uničenega avtomobila si lahko ogledate v galeriji.

"Malo pred domom sem dobil krepko pošiljko snega s Prešernove rojstne hiše v Vrbi,'' je včerajšnji dogodek opisal naš bralec, šokiran nad neodgovornostjo oskrbnikov hiše. 

"Na avto je padlo dobrih 30 centimetrov snega, avto je totalka. Poškodovana je streha, vetrobransko steklo je dobesedno zdrobilo, ravno tako je udrta havba," je še poročal bralec in dodal, da bi se lahko "zgodila katastrofa, saj je manjkal le centimeter, da bi udrta streha dosegla glavo".  

Zaradi dogodka pristojni takoj ukrepali
''Včerajšnji splet okoliščin je bil razlog, da smo na Zavod za varstvo kulturne dediščine takoj poslali pobudo za sprejem interventnega protokola ob posebnih vremenskih okoliščinah,'' je nesrečo komentirala Maja Zupan, vršilka dolžnosti direktorice Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, ki je tudi upravljalec Prešernove rojstne hiše.

''Protokol bo natančno definiral, kako ukrepati ob takšnih specialnih okoliščinah kot je sneg. Če soglasja z Zavodom za varstvo kulturne dediščine ni, podobe hiše ne smemo spreminjati,'' je še dodala Zupanova, ki tudi pričakuje hitro sprejetje protokola.

Snegolov na strehi je
Na Prešernovi hiši je sicer trenutno nameščena le ena vrsta snegolova, je za zurnal 24.si še povedala Zupanova. So pa že pred 14 dnevi, še pred obilnim sneženjem, ob obisku predstavnika Zavoda za varstvo kulturne dediščine predlagali dodatno namestitev še dveh vrst snegolovov.

''Ne vem, če bi dodatni snegolovi ustavili takšne količine snega, kot smo jih imeli zdaj, a zagotavljamo, da bo ob naslednjem obilnem sneženju sneg s strehe Prešernove hiše odstranjen in bo za to poskrbela komunalna služba, s tem pa bomo zagotovili tudi varnost vseh ljudi,'' je še dejala Zupanova, in dodala, da plazu s strehe Prešernove rojstne hiše ne pomnijo zadnjih 10 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.