Slovenija
16 ogledov

Falcon bo prevažal človeške organe

slovenija 16.10.09, falcon, vladno letalo, brnik, foto: bostjan tacol Boštjan Tacol
Za uro letenja bo Slovenija transplant ministrstvu za obrambo plačal 4221 evrov.

Minister za obrambo Janko Veber in direktorica zavoda Slovenija - transplant Danica Avsec bosta danes podpisala pogodbo glede uporabe letala falcon za nujne prevoze človeških organov.

Kot je pojasnil Borut Podgoršek iz ministrstva za obrambo, bosta v dveurni pripravljenosti dve posadki. "To pomeni, da če od transplanta dobimo klic zdaj, bo letalo v najmanj dveh urah na poti," razlaga Podgoršek. Medicinsko osebje bo zagotovil Slovenija tranplant, ki spada pod Zavod RS za presaditve organov in tkiv.

Vlada je definirala cenik po katerem bo Slovenija transplant ministrstvu za obrambo za uro letenja plačala 4221 evrov. Slovenija - transplant naj bi letno potreboval okoli 25 prevozov.

Prednost tistemu, ki bo letalo rezerviral prvi

Falcona sicer občasno uporabljajo tudi za prevoze VIP oseb iz državnih organov, namenjen je tudi evakuacijam in prevozu ranjencev. "V tem primeru bo letalo zasedeno in bo moral Slovenija-transplant iskat drug prevoz. Prednost pri prevozu bo imel tisti, ki bo letalo prej rezerviral," pravi Podgoršek.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zdrej 16:56 27.marec 2015.

    Kako je to možno, če pa ga ne morejo zagnati vsak trenutek???

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:52 27.marec 2015.

    "Prednost pri prevozu bo imel tisti, ki bo letalo prej rezerviral"Ma ja..kaj je pol sploh smisel tega? A je to sam izgovor za kanaliziranje zdravstvenega denarja v vojsko? Sem skor prepričan da bi blo pr konkurenci cenejš od 4221 evrov na uro.