Slovenija
81 ogledov

V zabojčkih hrvaški paradižnik, ne jagode

Darsad Bralka
Skupina anonimnih potrošnikov Darsadu očita, da pod oznako "slovensko" prodaja tuje jagode. Na podjetju zatrjujejo, da gre bodisi za nerodnost bodisi "foušijo", saj v zabojčku niso hrvaške jagode, ampak paradižnik, ki ga prevažajo za hrvaškega proizvajalca.

Potrošniki smo očitno vendarle postali bolj občutljivi na to, kaj nam ponujajo na trgovskih policah. Skupina anonimnih je opravila pravo malo raziskavo in na uredništvo ter pristojne institucije poslala pismo, v katerem podjetju Darsad očita, da odkupuje jagode od hrvaških ponudnikov ter jih prodaja v trgovinah na policah kot domači slovenski pridelek. "Kot dokaz za omenjeno lahko dnevno na naslovu podjetja srečujemo vrsto različnih tovornih vozil s hrvaškimi registrskimi oznakami," so zapisali v pismu. "Vozila hrvaške registrske oznake se na podjetje pripeljejo polno natovorjena z jagodami, obranimi in zapakiranimi v plastične prozorne posodice na Hrvaške in jih na dvorišču omenjenega podjetja z viličarji raztovorijo v svoje skladišče. Od tukaj z zapakiranimi jagodami iz svojega skladišča odpremljajo in zalagajo različne veletrgovoine po celotni Sloveniji."

Za Hrvate opravljajo le prevoz

Lastnik in direktor podjetja Darsad Darko Krošelj zatrjuje, da nič od navedenega ne drži in gre bodisi za nerodnost, bodisi "foušijo". "Jagode so izključno samo slovenske, imamo dovolj lastne proizvodnje," pravi Krošelj in dodaja, da inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin redno nadzorujejo njihovo proizvodnjo, kot eni redkih pa imajo tudi evropski standard HACCP. Dodaja, da so v zabojčkih na tovornjakih, za katere je anonimnež navajal, da v njih prevažajo jagode, v resnici paradižniki. "Mi za Hrvate delamo uslugo prevoza," pojasnjuje Krošelj. "Oni so s Šparom in Mercatorjem vse dogovorjeni, mi blago za njih le prepeljemo."

Darsadove jagode | Avtor: Darsad Darsad

Na UVHVVR pravijo, da so anonimno prijavo prejeli in bodo "nadzor opravili v naslednjih dneh, glede na prioritete dela". Prav tako na tržnem inšpektoratu, kjer so zadevo predali območni enoti Brežice - Novo mesto.

Komentarjev 2
  • Anita Kerševan 14:31 19.julij 2016.

    Mogoče zato, ker ne znaš skrbeti za njih... ali pa nimaš prave sorte. Jaz sem jih v Darsadovem nasadu jedla v začetku maja letos.

  • Žurnalček 11:10 27.maj 2015.

    Prideluje v Krškem Darsad? Zakaj meni na terasi še ni zrela niti ena jagoda ? Zgleda da bi trebal namesto tegale napisa "prideluje in prodaja " dati napis "šverca " !