Šport
21 ogledov

Prevc skupno drugi z enakim številom točk

peter prevc
1/6
EPA
Zadnja tekma sezone je odločila zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala. Prevc je nadoknadil ravno 44 točk, a je skupno zmagal Freund, ki je v sezoni zabeležil več zmag. Tekmo je dobil Jurij Tepeš.

V prvi seriji je od slovenskih orlov odlično poletel Robert Kranjec (214,5 metra), vodstvo pa je kar nekaj časa držal Poljak Kamil Stoch (235 metrov). Tudi Jernej Damjan je preletel dvestometrsko znamko in pristal pri 207,5 metra, Jurij Tepeš pa se je znova prebil med najboljše z daljavo 230,5 metra.

Sledil je le še dvoboj Prevc - Freund. Slovenski šampion je poletel do 236,5 metra in prevzel vodstvo, Nemec pa je doskočil pri 222,5 metra. Freund je bil po prvi seriji šele sedmi. Pred finalno serijo je bil tako zmagovalec svetovnega pokala Prevc.

Tepeš je bil po prvi seriji četrti, Kranjec 13., Damjan 16., Nejc Dežman 28., Matjaž Pungertar pa 30. Slednjemu v drugo ni uspelo preleteti 200 metrov, Dežman je poletel 202 metra, pol metra krajši pa je bil Damjan. Najdaljši od prve četverice Slovencev je bil znova Kranjec z daljavo 214,5 metra.

Tepeš prvi, Prevc drugi, Freundu skupna zmaga

Freund je v drugo poletel do 226 metrov in zaostal za takrat vodilnim Michaelom Hayböckom. Nato je oba prehitel Kraft, za vso trojico pa je zaostal Gregor Schlierenzauer. Nato pa je v Planici znova prišlo do eksplozije navdušenja. Tepeš je pristal pri 244 metrih in tako postavil svoj osebni rekord. Seveda je zanesljivo tudi prevzel vodstvo, dobil je pet dvajsetic. Rune Velta je nato padel na drugo mesto za Tepeša, Stoch pa je bil po svojem pristanku četrti.

Sledil je še polet Prevca. Poletel je do 233,5 metra, kar pa ni zadoščalo za zmago. Za Tepešom je zaostal za 2,8 točke. Z drugim mestom je tako osvojil 80 točk, Freund s sedmim pa 36. Oba sta na koncu sezone zbrala enako število točk, Nemec pa je postal zmagovalec svetovnega pokala, saj je v sezoni večkrat zmagal.

Tepeš je sicer poskrbel za jubilejno 50. zmago Slovencev v svetovnem pokalu. Prevcu za uteho ostaja mali kristalni globus za zmago v skupni razvrstitvi poletov.

"Čestitke Juriju in Petru. V Planici smo doživeli nepozaben vikend," je po tekmi dejal trener Goran Janus. Zmage je bil seveda vesel tudi Tepeš: "Zelo sem zadovoljen. Predvsem z drugim skokom, s katerim sem končno prebil mejo 237,5 m. Zmagati v Planici je res nekaj izrednega."

"To je bila zame najverjetneje ena najtežjih serij. Ponavadi sem na tekmah miren, a je bil tokrat srčni utrip nad normalno ravnijo," je po tekmi in izgubljenem velikem kristalnem globusu dejal Janus.

Svetovni pokal, Planica, poleti, posamična tekma:



Komentarjev 13
  • OF 10:43 23.marec 2015.

    Janus, Prevc, Tepeš in ostali so carjiiiiiiiiiiiiiiiii. Bi pa svetoval, da se spustite po velikanki in centrirajte na koliko centov boste skočili - končali boste na SB Jesenice.

  • marabunta 22:48 22.marec 2015.

    dej umiri si hormone,.....športniki niso politiki, ki vsako svojo potezo kalkulirajo, oni tekmujejo zato, da zmagujejo, vsak se zanaša samo na sebe in ne računajo na druge, da jim s kalkuliranjem omogočajo zmage,.... glede besede GNOJ pa je vprašanje komu ...prikaži več bolj paše, poglej v ogledalo !!

  • mezgo 20:03 22.marec 2015.

    zvonko bohar mama ti je gnoj