Slovenija
52 ogledov

Preveč pridelane zelenjave bodo razdelili

krompir Žurnal24 main
Presežki krompirja, česna in paradižnika. Na Kmetijski gozdarski zbornici Slovenije kot glavne razloge za viške izpostavljajo slabo organiziranost pridelovalcev in embargo Rusije.

V določenih letih prihaja do viškov nekaterih pridelkov, v določenih letih do pomanjkanja. V letošnjem letu so slovenski kmetje pridelali predvem preveč krompirja, česna in paradižnika. Zaradi embarga Rusije prihaja tudi do viškov nekaterih vrst sadja. Natančnih ocen, koliko je viškov na trgu, še ni, dejstvo pa je, da so, pravijo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Cene slovenskih pridelkov padajo tudi zato, ker na trg prihaja uvoženo blago po nižjih cenah. Čeprav so slednji po oceni Kmetijsko gozdarske zbornice manj kakovosti, prevladujejo na trgovskih policah.

Viške bodo razdelili

Da bi ublažili posledice ruskega embarga, je začela konec avgusta veljati uredba o začasnih izrednih ukrepih na trgu s svežim sadjem in zelenjavo. Ukrep se nanaša na jabolka, hruške, slive, paradižnik, korenje, sladko papriko, kumare in kumarice, zelje, cvetačo in brokoli.

Slovenija je upravičena do umika 3000 ton pridelka, iz EU pa bo za to dobila 1,19 milijona evrov. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je na seji parlamentarnega odbora za kmetijstvo v sredo popoldne dejal, da so kmetje prijavili že za 1320 ton pridelka. Ta številka se sicer spreminja iz ure v uro.

Viške bodo razdelili humanitarnim organizacijam, vrtcem, šolam, zavodom na področju varstva starejših, centrom za usposabljanje, delo in varstvo, varnim hišam in podobno. Podoben ukrep je vlada sprejela že lani.

Komentarjev 8
  • jakec1575 16:21 03.september 2015.

    odlična ideja. nekaj iniciativ že poteka danes in redno dostalvjajo tako. tudi če orto spustijo ceno še vedno dobijo več, kot jim plačujejo veletrgovci. Pa še izpodrinejo del trga tujcu. Čas je za take podvige.

  • Žurnalček 13:21 03.september 2015.

    Na kamione in v Ljubljano prodajat po 10kg iz kamiona!!!

  • principiumnovum 13:13 03.september 2015.

    Vedno sem bila mnenja, da je povprečni slovenski kmet najbolj lena žival na svetu. Ne počnejo drugega kot izčrpavajo državo, v zameno ji pa ničesar ne dajo nazaj. Hrana naših kmetov je nekvalitetna in predraga. Dokler si slovenski kmetje predstavljajo, ...prikaži več da je kmetovanje v bistvu s strani države subvencioniran alkoholizem in višanje ravni holesterola v krvi od prenajedanja z uvoženo svinjino ter ležanja na hrbtu, potem drugačno situacijo niti ne moremo imeti. Država naj kmetom ukine subvencije, ker drugače bodo zgnili od lenobe.